Обвиниха Адел в плагиатство


Обвиниха Адел в плагиатство
Снимка: Getty Images/Guliver

Почитатели обвиниха Адел в копиране на песента "Million years ago" от новия й албум "25", която според тях е открадната от кюрдския изпълнител Ахмет Кая, пише "Индипендънт".

Песента на британката е била изкопирана от кюрдско-турския изпълнител Ахмет Кая и неговата песен от 1985 г. "Acilara Tutunmak" (Clinging to Pain). В социалните медии в Турция се отприщи голям дебат за кражбата на песента от Кая, който почина през ноември 2000 г.

Кая е известен кюрдски изпълнител от Малатия, който почина през 2000 г. като изгнаник в Париж.

С плагиатство се сблъска и рапърът Джей Зи, чиито арабски фенове го обвиниха в кражба на част от песента на египетския певец Абдел Халим Хафез и песента му "Khosara". Песента е написана от египетския композитор Балих Хамди и използвана според мнозина от Джей Зи в неговия хит "Big Pimpin”. Съдът обаче изчисти името на рапъра, след като той доказа, че през 2001 г. "EMI Music Арабия" са платили 100 000 долара за лиценза на песента "Khosara", която била използвана като припев от Джей Зи.

Според мнозина Адел едва ли е копирала песента на Кая умишлено, просто тя има мелодия, звучаща подобно и в много други песни. Вдовицата на кюрдския певец Гюлтен Кая също сподели, че не вярва суперзвезда като Адел да е направила това.

Говорител на Адел все още не е коментирал спекулациите. Албумът на изпълнителката продаде над един милион копия само в първите 10 дни и стана най-бързо продаваният албум във Великобритания, побеждавайки предишния рекорд на Be Here Now" от Oasis за един милион копия за 17 дни, преди да достигне седемцифрови продажби през 1997 г.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама