Осмото издание на "Срещи на младото европейско кино" ще зарадва младата аудитория с изключително богата програма с вход свободен


Осмото издание на "Срещи на младото европейско кино" ще зарадва младата аудитория с изключително богата програма с вход свободен
Снимка: Арте Урбана Колектив

От 20 до 29 юни 2022 в София ще се проведе осмото издание на “Срещи на младото европейско кино” - едно от най-оригиналните киносъбития, ориентирано към кинообразованието и по-младата аудитория, което тази година ще предложи на посетителите още по-богата програма с вход свободен!

За първи път добре познатият и обичан от мнозина фестивал с организатори Сдружение “Арте Урбана Колектив”, чиято главна цел е да се начертаят бъдещи перспективи за развитието на артистичното образование в България и Европа,

ще бъде разделен на две части. От 20 до 24 юни, събитието ще предложи богата програма, насочена към детската и младежка аудитория на възраст от 3 до 19 години - впечатляващи кинопрожекции, дискусии и лекции, практически ателиета, както и уникален по рода си киноконцерт, съчетаващ прожекция на филм и музика на живо.

Втората част на фестивалното събитие - 25 до 29 юни - ще предложи по-професионална насоченост, като за пръв път в рамките на “Срещи на младото европейско кино”, на 28 юни, ще се състои и мащабна международна конференция под надслов “Кинообразование в училище” с участието на редица чуждестранни експерти от цяла Европа.

Ето и малко подробности от тазгодишната програма на “Срещи с младото европейско кино” с дати на провеждане 20-29 юни 2022:

Прожекции с вход свободен

Седем пълнометражни филма за различни възрастови групи и седем късометражни програми от над десет европейски държави ще бъдат представени на младата публика в София от 20 до 24 юни в зала “Славейков” на Френски институт, Чешкия център, а на 28 и 29 юни ще се състоят две прожекции за широката публика в кинодвора на Гьоте-институт. Между тях са продукцията “Отминал ден” на именитата унгарската режисьорка и сценарист Марта Месарош, шведският документален разказ “Марта и Ники” (на режисьорката Тора Мартенс), както и френската класика “Зази в метрото” на режисьора Луи Мал, който организираторите ще покажат и на украински младежи, пребиваващи в България, благодарение на Френския институт, който осигурява превод на филма.

Тазгодишната филмова селекция на “Срещи на младото европейско кино” ще представи и специална програма от късометражни филми на първата жена-режисьор в историята на киното - французойката Алис Ги. На нея се приписва режисурата на повечето филми от всички жанрове, продуцирани от голямата френска компания “Гомон” между 1897 и 1906, тоест над двеста ленти.

Дискусии и уъркшопи за ученици и учители

След всяка прожекция от филмовата селекция тази година, организаторите са предвидили и специални дискусии на теми като “Кино и гражданско образование”, “Кино и музика”, “Кино и литература” и др. Важна част от програмата ще бъдат и тематичните ателиета с фокус кино - младите кинопочитатели ще имат възможността да се включат в уъркшопи за създаване на колаж, за заснемане на документални портрети, за творческо писане, за стоп-моушън анимация и други практически кинодейности.

Видео - уъркшоп по изработване на флипбук.

Видео - уъркшоп по изработване на зоотроп.

Киноконцерт - музикално преживяване на филм

Кулминацията на първата част от “Срещи на младото европейско кино” 2022 и един от акцентите на тазгодишното издание на фестивала ще бъде авторският киноконцерт, който организаторите замислят от няколко години. На българската публика ще бъде представена програма от късометражни френски филми, сред които кратка няма комедия от кинозвездата Макс Линдер от 1912 година, акомпанирана с нов, музикален прочит в партньорство с Фонданция “Джазтет”. Музиката за филмите е аранжирана от джаз пианиста Станислав Арабаджиев, който заедно с Венцислав Благоев (тромпет), Васил Хаджигрудев (контрабас), Стефан Горанов (барабани) и Димитър Благоев (китара) ще създадат уникално кинопреживяне за младата публика.

Учениците и техните учители и родители ще имат напълно безплатен достъп до цялата програма, която ще се проведе в зала “Славейков” на Френски институт, Чешкия център и кинодвора на Гьоте-институт.

Международна конференция с участници от цяла Европа

Друг интересен и нов акцент в програмата на осмото издание на “Срещи на младото европейско кино” ще бъде международната конференция “Кинообразование в училище”, посветена на инициативи за кино в училище в цяла Европа. Тя ще се състои на 28 юни 2022 г., от 10:00 ч. в зала “Славейков” на Френския институт в София, с участието на представители на 14 европейски университети и организации в областта на културата и изкуството. Конференцията се организира от Сдружение “Арте Урбана Колектив”, в партньорство с Френски институт в България (Institut français de Bulgarie), Национална португалска филмотека (Cinemateca Portuguesa), Национален филмов център и с подкрепата на Столична община.

Конференцията е уникална по рода си възможност да бъдат представени в дълбочина инициативи, по които екипът на фестивала работи целогодишно: “CinEd - европейско кинообразование за деца и младежи”, “Киното, сто години младост”, “Млади режисьори снимат града си” и др. В рамките на форума ще бъдат показани филми, реализирани от ученици от Велико Търново, Ловеч, с. Дерманци, в присъствието на авторите им, както и възможностите за развитието им и по-широк обхват. Очаквайте подробности!

Осмото издание на “Срещи на младото европейско кино” се провежда с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития, Национален фонд култура, Френски институт в България, Чешки център, Гьоте-институт, Унгарски културен институт, Шведско посолство и Шведски филмов център, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, както и Национален филмов център.

За “Срещи на младото европейско кино”

Вече добре познатият на младата аудитория, посветен на съвременното творчество в Европа, “Срещи на младото европейско кино” в София цели да подкрепя присъствието на най-смелото европейско кино чрез разнообразни активности като прожекции на европейски филми с придружаващи дискусии, мастъркласове, професионални работилници, ателиета по кинообразование за младежи. Фестивалът стартира през 2014-а и досега има седем успешно осъществени издания.

Подробности за програмата на “Срещи на младото европейско кино” може да видите на: arteurbanacollectif.com/sreshti.html.

Официална Facebook страница: facebook.com/youngeuropeancinemasofia.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама