Откриха кинофестивала в Кан, Зеленски отправи послание (ВИДЕО)


Откриха кинофестивала в Кан, Зеленски отправи послание (ВИДЕО)
Снимка: iStock

С парад на носителите на "Оскар" днес започна 75-ият филмов фестивал в Кан, като бе отделено специално внимание на войната в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към участниците в церемонията по откриването като специален гост чрез видеовръзка от Киев, като поиска от света на киното солидарност с народа си пред лицето на руската инвазия.

"В крайна сметка омразата ще изчезне и диктаторите ще умрат", каза той на възторжената публика, която го дари с бурни овации.

След две години, в които пандемията попречи на най-значимото световно филмово събитие, маските бяха премахнати, здравните пропуски вече не са необходими и звездите от цял свят са готови да се забавляват.

Форест Уитакър - 60-годишният актьор, който получи "Оскар" за "Последният крал на Шотландия" и участва в култови филми като " Ghost Dog" и неотдавнашния телевизионен хит "Кръстникът на Харлем", получи почетна "Златна палма" на церемонията по откриването на Лазурния бряг.

Той е редовен участник във фестивала, тъй като през 1988 г. спечели наградата за актьорско майсторство за ролята си на джаз легендата Чарли Паркър във филма на Клинт Истууд "Птица".

"Когато дойдох в Кан, за първи път бях признат като артист на международно ниво", каза той пред репортери.

"Това наистина промени живота ми и траекторията на кариерата ми в някои отношения, защото ми позволи да бъда възприеман като артист, а не просто като играч."

12-дневният фестивал ще се разгърне с пълна сила утре с пристигането на Том Круз - първото му посещение на фестивала от точно 30 години насам - за европейската премиера на "Топ Гън": Маверик". Продължението, дълго отлагано заради пандемията, вече получи възторжени отзиви и дава възможност на Кан да отдаде почит на Круз, когото директорът на фестивала Тиери Фремо определи като "човек, отдаден на киното".

ВИЖТЕ С КАКВИ ТОАЛЕТИ СЕ ПОЯВИХА ЗВЕЗДИТЕ

Освен леките филми, които се играят извън конкурса - в който влиза и дългоочакваният рокендрол биографичен филм "Елвис" на Баз Лурман следващата седмица - 21 филма се борят за голямата награда "Златна палма".

Един от първите, които ще бъдат показани, е "Жената на Чайковски" на руския режисьор Кирил Серебренников, който напусна страната си през март след противоречив процес за присвояване на средства, който според поддръжниците му е политически мотивиран.

Последният филм на литовския режисьор Мантас Кведаравичус, който беше убит в Украйна миналия месец, ще бъде удостоен със специална прожекция. Той е снимал продължение на прочутия си документален филм "Мариуполис" за конфликта в украинския регион Донбас, когато според съобщенията от Киев е бил заловен и убит от руските сили

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама