"Петя на моята Петя" спечели награда от фестивала Франкофилм 2022 в Рим


"Петя на моята Петя" спечели награда от фестивала Франкофилм 2022 в Рим
Снимка: ПР

Филмът "Петя на моята Петя" спечели сърцата на европейските зрители и получи "Наградата на публиката" от дванадесетото издание на фестивала Франкофилм 2022 в Рим. Историята, посветена на гениалната поетеса Петя Дубарова, беше отличена сред 18 продукции от Европа.

Церемонията по награждаването се проведе на 18ти март, а престижният фестивал се организира от Institut français - Centre Saint-Louis, в сътрудничество с 15 посолства и представители на страни от Групата на франкофонските посолства в Рим и спонсориран от Festival International du Film Francophone de Namur (FIFF). В официалната селекция участват 18 филма от различни страни, членки на Франкофонията, като "Петя на моята Петя" е единственият филм от България.

"Няма по-голяма награда от тази на публиката. Щастливи сме, че възходът на "Петя на моята Петя" продължава и че историята вълнува и извън рамките на България. Посвещавам тази награда на целия екип на филма и ще подсетя за смисъла на кампанията „Аз също съм Петя“, защото във всеки от нас има по едно силно дете, което не се страхува да се бори за мечтите и убежденията си." – сподели продуцентът Николай Урумов.

"Петя на моята Петя" тръгна и на световно турне сред българските общности в Германия, Испания, Франция, Австрия, Дания, Белгия, Люксембург, САЩ и Великобритания. 

Историята, вдъхновена от ярката личност на изумителната Петя Дубарова, е все още на голям екран в кината в България. Филмът не е биографичен, но вълнува с темите, които поставя – за смелостта да бъдеш различен и да отстояваш идеалите си, за волята да се пребориш с несправедливостите на системата и кога матрицата успява да ни превърне в "консервни кутии без етикети".

Засяга темите за образованието и неговата роля в живота на подрастващите. Не подминава тръпката от първата любов и нуждата от приятели по пътя към постигане на един по-добър свят.

Актьорският състав включва Александра Костова, Алиса Атанасова, Юлиан Вергов, Албена Павлова, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Мартин Методиев, Моньо Монев, Орлин Павлов, Искра Донова, Васил Банов, Емил Марков и Александър Милчев. Режисьор е Александър Косев, зад камерата е Иван Вацов, а сценарият е дело на Нели Димитрова и Валентина Ангелова.

На 25-ти април 2022 г. се навършват 60 години от рождението на забележителната Петя Дубарова. Това превръща филма в кауза, която цели да запознае повече хора с творчеството и гения на младата поетеса, напуснала този свят безвреме само на 17 години. #АзСъщоСъмПетя #ПетяНаМоятаПетя

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама