Пол Шрейдър получи "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция


Пол Шрейдър получи "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция
Снимка: Getty Images

Американският режисьор и сценарист Пол Шрейдър бе удостоен с почетен "Златен лъв" за цялостно творчество в рамките на 79-ия кинофестивал във Венеция, предаде ТАСС.

Той е режисьор на филма "Американско жиголо" (1980). Като сценарист Шрейдър е работил с Мартин Скорсезе ("Шофьор на такси", "Разяреният бик", "Последното изкушение на Христос"), Стивън Спилбърг ("Срещи от третия вид"), Брайън де Палма ("Обсебване"), Сидни Полак ("Якудза").

Извън конкурсната програма беше представена най-новата продукция на 76-годишния Шрейдър - "Master Gardener". В основата на историята е човек с тежко минало, каквито, според твореца, са почти всичките му герои.

Това е втората почетна награда "Златен лъв", дадена на тазгодишната венецианска Мостра. В началото на фестивала, който бе открит на 31 август, с отличие за цялостно творчество бу удостоена френската актриса Катрин Деньов.

Международно жури, оглавявано от американката Джулиан Мур, ще обяви победителите на 10 септември. Общо 23 продукции се съревновават за престижната награда "Златен лъв" за най-добър филм на тазгодишния кинофестивал. Сред включените в конкурсната програма са "Лидия Тар" ("Tar") на режисьора Тод Фийлд, “Бял шум” на Ноа Баумбак , "Бардо" на Алехандро Гонсалес Иняриту, "Изцяло и напълно" на Лука Гуаданино.

Основана през 1932 г., венецианската Мостра е най-старият кинофестивал в света и тази година отбелязва своята 90-годишнина.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама