Постановки, които може да гледате онлайн в Деня на театъра


Постановки, които може да гледате онлайн в Деня на театъра
Снимка: iStock/Guliver

На този ден, 27 март, традиционно отбелязваме Международния ден на театъра. Заради извънредното положение обаче всички театри временно са затворени, отлага се и церемонията по връчването на наградите ИКАР. Това, че трябва да си стоим вкъщи, не означава да останем без изкуство, за което трябва да благодарим на интернет и на всички хора, свързани по някакъв начин с театъра. Днес имаме възножност да гледаме онлайн няколко постановки и макар и виртуално да се пренесем в театралния салон.

"Парижката Света Богородица", 19:00 часа

Гледайте видеозапис на 100-тното и последно представление на "Парижката Света Богородица" по Виктор Юго. Спектакълът на Лилия Абаджиева ще бъде излъчен онлайн в YouTube канала на Театър "София". Гледайте в 19:00 часа ТУК.

"Парижката Света Богородица" (1831) е роман, вдъхновен от духа на романтизма. В него има всичко необходимо за човека - вяра в доброто, възторг от красотата; конфликт, породен от двойнствеността на този свят - между доброто и злото, красивото и грозното; копнеж по щастие; възхищение от силата и дързостта на стихията на чувствата; надмощие на чувствата над разума. Епохата на романтизма поставя чувствата над разума, бунтува се срещу установените модели на мислене и поведение и създава ирационален свят , в който е възможно проявлението на свободата на човешкия дух.

В постановката участват Пламен Манасиев, Калин Врачански, Юли Малинов, Мартин Гяуров, Николай Антонов, Росен Белов, Николай Върбанов, Юлиян Рачков и др.

"Черното пиле", моноспектакъл на Мариус Куркински, 20:30 ч.

Моноспектакълът по разказа на Николай Хайтов ще бъде достъпен чрез платформата Fanstream.bg днес от 20:30 часа за период от 72 часа, цената е 7,98 лв. Режисьорът обясни, че записът е на стотното представление от Зала 1 на НДК, което е изиграно на 19 април 2019 година.

"Сигурен съм, че има хора, на които им липсва театъра – онези, които вече са го гледали може би ще им бъде интересно да го видят отново, а онези, които не са, ако имат време, ще ми бъде приятно да го видят", сподели Куркински какво го е подтикнало да предостави на зрителя записа на предпоследния си моноспектакъл преди юбилейния "Мариус 50".

Според него онлайн представленията в дните на извънредно положение са утеха и радост. "Защото зрителите ще видят друг тип изпълнения, друг тип присъствие – най-малкото ще сравнят за себе си, а и актьорите няма да остават пасивни", заяви още Куркински в интервю за БГНЕС.

"Тъпа пиеса" от Ованес Торосян, 19:00 ч.

Днес се дава старт на новата инициатива на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". Началото ще бъде поставено със сценично четене на пиесата на Ованес Торосян, представена на живо онлайн от сцената на Родопски драматичен театър с участието на актьорите Атанас Найденов и Делян Илиев. Може да гледате безплатно ТУК от 19:00 часа.

"Калигула", 19:00 ч.

Спектакълът е съвместна продукция на Драматичен Театър "Стоян Бъчваров" – Варна и "La Rose des Vents” Scène Nationale Lille Métropole – Villeneuve d’Ascq. Стриймингът на постановката на Явор Гърдев от 2008 година по пиесата на Албер Камю ще може да се гледа безплатно от 19:00 ч. ТУК.

Постановката е отличена с две награди ИКАР 2009 - за сценографията на Никола Тороманов и за майсторското техническо осъществяване на Варненския драматичен театър, както и с наградата АСКЕЕР 2009 за изгряваща завезда на Димо Алексиев в ролята на Калигула.

"Да правиш съзнателно покушение срещу системата, когато си глава на системата. Да се утвърждаваш чрез самоунищожение. Да доказваш чрез противоречие. Да осмисляш чрез обезсмисляне. Това е екзистенциален пънк!" Явор Гърдев

"Хамлет или три момчета и едно момиче", 19:30 ч.

Може да гледате постановката на Театър-лаборатория "Алма Алтер" днес от 19:30 във Facebook ето ТУК.

"Кой си ти", 18:00 ч.

Театър Драмеди ви кани на едно любимо свое представление, което да гледате от комфорта на вашия дом. "Кой си ти?" задава въпроси, на които е много актуално си да отговорим в настоящата коронна ситуация. Авторското представление е създадено в ко- креативен процес, в който всеки един от участниците е търсил своята идентичност и е споделял най- големите си страхове. Вече 4 години това представление докосва зрителите, защото най- личното е всъщност най- общовешкото.

Филмовата версия на "Кой си ти?" ще бъде достъпна от 18:00 часа в петък (27.03) до 18:00 часа в неделя (29.03) ТУК.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама