Потвърдено: Украйна ще участва на "Евровизия 2022" (ВИДЕО)


Потвърдено: Украйна ще участва на "Евровизия 2022" (ВИДЕО)
Снимка: стоп кадър

Организаторите на музикалния конкурс "Евровизия" съобщиха, че Украйна е потвърдила участието си в тазгодишното състезание. То ще се проведе на 14 май в Торино, Италия.

Изпълнителният продуцент на конкурса Симона Марторели каза, че делегацията от Украйна е потвърдила и изпратила всички необходими материали навреме. "Това е абсолютно възхитително предвид ситуацията", каза тя.

Тази година Украйна ще бъде представена от "Оркестър Калуш" с песента "Стефания". Тя включва традиционна украинска музика и репликата: "Винаги ще намеря пътя си у дома, дори ако всички пътища са разрушени".

Изпълнителите ще се опитат да запишат "резервно видео", изисквано от всички участници в конкурса, в случай че не могат да дойдат на живо.

Междувременно фронтменът Олех Псюк е заменил сцената с доброволческа група от двадесет души, която доставя лекарства и помага на хората да избягат от войната. Един от членовете на "Оркестър Калуш" пък служи в териториална група за защита, съобщи БТА.

В понеделник букмейкърите от "Одсчекър" определиха бандата като твърд фаворит за победител в тазгодишното издание на песенния конкурс "Евровизия", но Псюк не е готов да празнува.

"Не мога да се радвам, докато се тревожа за любимите си хора. Войната ни раздели с приятелката ми. Тя е на 300 километра от мен. Не можем да се срещнем, защото е много опасно", каза той пред Ройтерс. "Тя е в бункер, докато аз съм тук и сирените за въздушна тревога звучат постоянно".

Псюк каза, че приятелката му прави коктейли "Молотов" като част от действията за самоотбрана.

Членовете на групата репетират отделно, но планират скоро да се срещнат в Лвов, за да репетират парчето "Стефания", с което ще се явят на конкурса. Псюк казва, че песента се е превърнала в химн за украинците по време на войната.

"Без значение при какви обстоятелства ще отидем на "Евровизия", ще се опитам да съм полезен на Украйна. Дори и войната да свърши в най-близко бъдеще, няма да е лесно, защото ще ни е нужно доста време, за да се възстановим. Страната е в руини", каза той.

Изпълнителният съвет на "Евровизия" реши на 25 февруари - ден след като Русия нахлу в Украйна - да изключи Русия от тазгодишното състезание, което ще се проведе от 10 до 14 май в Торино. Темата на фестивала през 2022 е световният мир.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама