Расовото разнообразие доминира на наградите "Тони"


Расовото разнообразие доминира на наградите "Тони"
Снимка: Getty Images

Мюзикълът "Странен обрат", който водеше с 11 номинации, биографичен мюзикъл за Майкъл Джексън, нова постановка на "Компания" на Стивън Сондхайм и пиеса за възхода и падението на "Лемън Брадърс" се наредиха сред отличниците на наградите "Тони" в първия бродуейски сезон след пандемията, съобщават световните агенции.

Никое шоу не се открои като едноличен победител. Седемдесет и петите награди "Тони" ще се запомнят като най-разнообразните в расово отношение.

"Странен обрат" - историята на чернокож гей и неговите борби като драматург, спечели отличието за най-добър мюзикъл на състоялата се в "Рейдио сити мюзик хол" в Ню Йорк церемония. Творбата на Майкъл Р. Джексън, базирана върху собствените му вътрешни съмнения и външни препятствия при опитите му да напише шоу за Бродуей, беше отличена с "Пулицър" в категорията за драматургия през 2020 г., което се случва много рядко. "Просто исках да създам нещо като спасителен сал за себе си като чернокож гей", сподели Майкъл Р. Джексън.

Мюзикълът "Странен обрат" беше предпочетен в категорията пред получилия ласкави отзиви "Ем Джей" за Майкъл Джексън. Звездата на биографичното шоу Майлс Фрост получи "Тони" за най-добър актьор в мюзикъл за превъплъщението си в образа на Краля на попа. Приемайки отличието, Фрост благодари на майка си, която го е отгледала така, че да се превърне в "силен чернокож мъж".

Призът за най-добра актриса в мюзикъл спечели Хоакина Калуканго за "Площад Парадайз" - шоу за ирландски имигранти и чернокожи американци, които се борят да оцелеят в Ню Йорк по времето на Гражданската война.

В категорията за най-добра пиеса беше отличена "Трилогията Леман" за възхода и падението на инвестиционната компания "Леман Брадърс". Звездата на шоуто Саймън Ръсел Бийл спечели приза за най-добър актьор в пиеса. В съответната категория при дамите отличието получи Дейрдре О'Конъл за "Дейна Х." О'Конъл призова начинаещите автори да правят "странно изкуство". "Да бъдеш на сцената и да получиш награда "Тони" е цяло чудо", каза сценаристът на "Трилогията Леман" Бен Пауър, след като коронавирусната пандемия спря предварителните представления на пиесата за 577 дни.

Наградата за най-добра нова постановка на мюзикъл отиде при "Компания" - последния проект, подкрепен от композитора и театрална легенда Стивън Сондхайм, който почина миналия ноември. Новата "Компания" обръща ролите на половете в оригинала, фокусиран върху самотен мъж, който преразглежда житейските си избори, навършвайки 35. Продуцентът Крис Харпър благодари на Сондхайм за това, че им е позволил да "преосмислят класическия мюзикъл".

Създателят на хитовия мюзикъл "Хамилтън" Лин-Мануел Миранда представи трибют за Стивън Сондхайм, отдавайки почит към неговите "безсмъртни" песни и текстове.

Мариан Елиът влезе в историята на наградите "Тони" като единствената жена, спечелила три отличия за режисура, последното от което за "Компания". Елиът благодари на Сондхайм, че й е позволил да постави жена "отпред и в центъра".

Тричасовото телевизионно излъчване на наградите включваше множество от номинираните спектакли, с цел да привлече публиката обратно в театрите. Сред изпълнителите бяха Хю Джакман и Меър Уинингам. Принс и Парис - децата на покойния Майкъл Джексън, представиха актьорския състав на мюзикъла "Ем Джей", който изпълни хитово парче "Smooth Criminal" на Краля на попа.

Ето останалите отличени:

В категорията за най-добра нова постановка на пиеса отличието беше присъдено на "Изведи ме" - историята на бейзболист с хомосексуална ориентация.

Пати Люпон спечели третата си награда "Тони" за поддържащата си роля в мюзикъла "Компания". Актрисата благодари на всички хора, които се грижат за безопасността по време на пандемията и са направили възможно завръщането на Бродуей.

Тазгодишните награди "Тони" възвестиха най-новия член на елитния клуб на носителите на голямата четворка ЕГОТ - награди "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони". В него влезе актрисата и певица Дженифър Хъдсън, която към досегашните си отличия "Еми", "Грами" и "Оскар" прибави "Тони" като продуцент на "Странен обрат".

Водещата на наградната церемония - афро-латиноамериканската актриса Ариана Де Боуз, отличена с "Оскар" за ролята си в римейка на "Уестсайдска история", откри шоуто с потпури, отдаващи почит към разнообразни постановки - "Кабаре", "Коса", "Лак за коса", "Чикаго", "Хамилтън".

Престижните награди "Тони" - театралният еквивалент на филмовите "Оскар"-и, са учредени през 1947 г. Отличията носят името на театралната актриса Антоанет Пери, наричана Тони. Присъждат се за най-добрите продукции на Бродуей.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама