Раздадоха престижните театрални награди "Икар"


Раздадоха престижните театрални награди "Икар"
Снимка: БТА

"Бурята" в Народния театър - за представление, Койна Русева - за водеща женска роля в "Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков (реж. Николай Поляков, Младежки театър) и Владимир Карамазов - за водеща мъжка роля в "Опашката" от Захари Карабашлиев (реж. Явор Гърдев, театър "Иван Радоев" - Плевен), са сред носителите на наградите "Икар".

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) вчера вечерта в Народния театър на церемония, открита с химна на Европа. "Без колебание, ние се противопоставяме на агресията в името на мира и свободния избор, като изразяваме своята безрезервна подкрепа към борците, които бранят тези свещени ценности. Всеки от нас трябва да бъде такъв боец. Грижата за свободата и хармонията е ежедневна грижа", каза водещият Роберт Янакиев, актьор и директор на театър "Възраждане".

Наградата за дебют получи режисьорът Димитър Илиев - за Shopping And Fucking от Марк Рейвънхил ("Ялта арт рум").

За поддържаща мъжка роля бе отличен Севар Иванов за Агатон във "Федра сияйната" от Петър Пламенов (реж. Бойка Велкова, театър "Азарян"), а за поддържаща женска - Христина Джурова за Констанца Вебер в "Амадеус" от Питър Шафър (реж. Стайко Мурджев, театър "Стоян Бъчваров", Варна).

За режисура "Икар" получи Николай Поляков за "Майстора и Маргарита". Поляков отправи призив към присъстващите в залата да почетат с 10-секундно мълчание жертвите от конфликта в Украйна. Той пожела на САБ да бъде още по-силен, още по-авторитетен, още по- властен, когато защитава правата и достойнството на своите членове. "Пожелавам да се пази от отровната прегръдка на властта, защото властта е временна, а театърът, както знаем, е вечен", каза режисьорът.

За сценография бе отличена Илияна Кънчева за "Галерия Стриндберг", за майсторско техническо осъществяване - Пловдивския театър за "Коприна", а за авторска музика - Николай Иванов за "Шахнаме: Сказание за Зал" по Фердоуси (реж. и сценарист Елена Панайотова, театър "Азарян").

Икар за драматургичен текст е за "Ива е онлайн" от Ива Тодорова, а за критически текст - Камелия Николова за "Режисьорите в европейския театър" (Институт за изследване на изкуствата към БАН, "Хомо луденс" и "Литературна къща").

За постижение в кукленото изкуство бяха отличени Мила Коларова и Румен Гаванозов за "Малката нула" в Столичния куклен театър и фондация "Горе на дървото", а за куклен спектакъл - "Пипи Дългото чорапче" по Астрид Линдгрен (реж. Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър "Георги Митев-Жоро" - Ямбол).

За атракционно и вариететно изкуство "Икар" взе вариететен театър (София) за иновативност в спектакъла "Web бурлеска" За съвременен танц и пърформанс бе отличен Александър Георгиев за The Power Of S (ДНК) .

Наградите за дублаж отидоха Ася Рачева за д-р Бедилия в "Ханибал" и Симеон Владов за всички роли на Еди Мърфи.

Наградата на публиката бе в три категории - за най-добър съвременен танц и пърформанс - "Невъзможни действия", за най-добър куклен спектакъл - "Пипи Дългото чорапче", и за най-добър драматичен спектакъл - "Ива е онлайн".

"Може би обществото ни е разделено по много теми, но съм сигурен, че има една тема, около която всички ние се обединяваме, и това е темата, че много близо до нас се води война. Война, в която умират много невинни жертви, голяма част от които са наши колеги актьори, които слязоха от сцената, взеха автоматите и започнаха да се бият за страната си. Загинаха много майки и много малки дечица. И за да покажем, че сме гилдия, която е обединена, и че на нея може да се разчита, предлагам да извикаме силно "Не на войната!", призова колегите си в залата на Народния театър председателят на САБ Христо Мутафчиев.

Наградата за изключителен принос в областта на музиката е за певицата Мими Николова, за чест и достойнство - за актьора Симеон Алексиев от Пловдивския театър, и за изключителен принос в областта на българския театър - за режисьора Асен Шопов.

"За мен е голяма чест на днешния ден да получа тази престижна награда "Икар". Благодаря на публиката, която ме е подкрепяла, благодаря на САБ, на Христо Мутафчиев специално, на всички музиканти, с които съм работила", каза Мими Николова. Тя изреди емблематични имена като Йосиф Цанков, Иван Стайков, Морис Аладжем, Милчо Левиев, Петър Ступел и Ангел Заберски, които са писали музика за нея - за филми и фестивали.

"Благодаря на пловдивския театър и на град Пловдив, че се превърнаха в моя съдба и ме направиха безмерно щастлив. Посвещавам тази награда на моя учител - професор Елка Михайлова, която беше достоен човек, на мама и татко, които сега ми се радват отгоре, на милата ми сестрица - най-обичливото и грижовно същество на света, и разбира се на моето любимо лудо момиче наречено Ирена", каза Симеон Алексиев след получаването на наградата.

Марио и Калин Москови получават приз за приноса в цирковото изкуство, а Кирякос Аргиропулос - наградата на "Акт-Унима" за значим принос в развитието на българското куклено изкуство.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама