Раздадоха престижните театрални награди "Икар"


Раздадоха престижните театрални награди "Икар"
Снимка: БТА

"Бурята" в Народния театър - за представление, Койна Русева - за водеща женска роля в "Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков (реж. Николай Поляков, Младежки театър) и Владимир Карамазов - за водеща мъжка роля в "Опашката" от Захари Карабашлиев (реж. Явор Гърдев, театър "Иван Радоев" - Плевен), са сред носителите на наградите "Икар".

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) вчера вечерта в Народния театър на церемония, открита с химна на Европа. "Без колебание, ние се противопоставяме на агресията в името на мира и свободния избор, като изразяваме своята безрезервна подкрепа към борците, които бранят тези свещени ценности. Всеки от нас трябва да бъде такъв боец. Грижата за свободата и хармонията е ежедневна грижа", каза водещият Роберт Янакиев, актьор и директор на театър "Възраждане".

Наградата за дебют получи режисьорът Димитър Илиев - за Shopping And Fucking от Марк Рейвънхил ("Ялта арт рум").

За поддържаща мъжка роля бе отличен Севар Иванов за Агатон във "Федра сияйната" от Петър Пламенов (реж. Бойка Велкова, театър "Азарян"), а за поддържаща женска - Христина Джурова за Констанца Вебер в "Амадеус" от Питър Шафър (реж. Стайко Мурджев, театър "Стоян Бъчваров", Варна).

За режисура "Икар" получи Николай Поляков за "Майстора и Маргарита". Поляков отправи призив към присъстващите в залата да почетат с 10-секундно мълчание жертвите от конфликта в Украйна. Той пожела на САБ да бъде още по-силен, още по-авторитетен, още по- властен, когато защитава правата и достойнството на своите членове. "Пожелавам да се пази от отровната прегръдка на властта, защото властта е временна, а театърът, както знаем, е вечен", каза режисьорът.

За сценография бе отличена Илияна Кънчева за "Галерия Стриндберг", за майсторско техническо осъществяване - Пловдивския театър за "Коприна", а за авторска музика - Николай Иванов за "Шахнаме: Сказание за Зал" по Фердоуси (реж. и сценарист Елена Панайотова, театър "Азарян").

Икар за драматургичен текст е за "Ива е онлайн" от Ива Тодорова, а за критически текст - Камелия Николова за "Режисьорите в европейския театър" (Институт за изследване на изкуствата към БАН, "Хомо луденс" и "Литературна къща").

За постижение в кукленото изкуство бяха отличени Мила Коларова и Румен Гаванозов за "Малката нула" в Столичния куклен театър и фондация "Горе на дървото", а за куклен спектакъл - "Пипи Дългото чорапче" по Астрид Линдгрен (реж. Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър "Георги Митев-Жоро" - Ямбол).

За атракционно и вариететно изкуство "Икар" взе вариететен театър (София) за иновативност в спектакъла "Web бурлеска" За съвременен танц и пърформанс бе отличен Александър Георгиев за The Power Of S (ДНК) .

Наградите за дублаж отидоха Ася Рачева за д-р Бедилия в "Ханибал" и Симеон Владов за всички роли на Еди Мърфи.

Наградата на публиката бе в три категории - за най-добър съвременен танц и пърформанс - "Невъзможни действия", за най-добър куклен спектакъл - "Пипи Дългото чорапче", и за най-добър драматичен спектакъл - "Ива е онлайн".

"Може би обществото ни е разделено по много теми, но съм сигурен, че има една тема, около която всички ние се обединяваме, и това е темата, че много близо до нас се води война. Война, в която умират много невинни жертви, голяма част от които са наши колеги актьори, които слязоха от сцената, взеха автоматите и започнаха да се бият за страната си. Загинаха много майки и много малки дечица. И за да покажем, че сме гилдия, която е обединена, и че на нея може да се разчита, предлагам да извикаме силно "Не на войната!", призова колегите си в залата на Народния театър председателят на САБ Христо Мутафчиев.

Наградата за изключителен принос в областта на музиката е за певицата Мими Николова, за чест и достойнство - за актьора Симеон Алексиев от Пловдивския театър, и за изключителен принос в областта на българския театър - за режисьора Асен Шопов.

"За мен е голяма чест на днешния ден да получа тази престижна награда "Икар". Благодаря на публиката, която ме е подкрепяла, благодаря на САБ, на Христо Мутафчиев специално, на всички музиканти, с които съм работила", каза Мими Николова. Тя изреди емблематични имена като Йосиф Цанков, Иван Стайков, Морис Аладжем, Милчо Левиев, Петър Ступел и Ангел Заберски, които са писали музика за нея - за филми и фестивали.

"Благодаря на пловдивския театър и на град Пловдив, че се превърнаха в моя съдба и ме направиха безмерно щастлив. Посвещавам тази награда на моя учител - професор Елка Михайлова, която беше достоен човек, на мама и татко, които сега ми се радват отгоре, на милата ми сестрица - най-обичливото и грижовно същество на света, и разбира се на моето любимо лудо момиче наречено Ирена", каза Симеон Алексиев след получаването на наградата.

Марио и Калин Москови получават приз за приноса в цирковото изкуство, а Кирякос Аргиропулос - наградата на "Акт-Унима" за значим принос в развитието на българското куклено изкуство.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама