Само хора, а не изкуствен интелект ще могат да печелят "Грами"


Само хора, а не изкуствен интелект ще могат да печелят "Грами"
Снимка: Getty Images

Националната академия за звукозапис обяви редица промени в наградите "Грами", включително правило, което постановява, че само хора творци могат да печелят отличия, съобщи АП.

Решението е насочено срещу използването на изкуствен интелект в популярната музика.

"Произведение, което не съдържа човешко авторство, не отговаря на изискванията", се казва в новите изисквания, които бяха публикувани в петък.

Правилото беше установено след среща през май, където бе постигнато съгласие, че работа с елементи на изкуствен интелект е допустима при отговорност на човек създател.

През изминалата седмица Пол Маккартни обяви, че предстоящият "последен" запис на The Beatles е бил композиран с помощта на изкуствен интелект чрез извличане на гласа на Джон Ленън от старо демо.

Академията за звукозапис обяви, че са направени промени и в други категории. За да спечели номинация за категорията Албум на годината, създателят на музика трябва да представлява поне 20% от работата. Това включва всички признати артисти, представени изпълнители, автори на песни, продуценти, инженери, миксери и мастеринг инженери и се различава от решение, взето през 2021 г., което позволяваше на всеки, който е работил по албума, да получи номинация.

Броят на отговарящите на условията в категориите Най-добри нови изпълнители, Албум, Песен и Запис на годината - е намален от 10 на осем номинирани.

Академията добави и три нови категории - най-добър поп денс запис, най-добро афроизпълнение и най-добър алтернативен джаз албум.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама