Скандал около новото видео на Мариана Попова


Скандал около новото видео на Мариана Попова
Снимка: Facebook

Новият видеоклип на певицата Мариана Попова - "Две хубави очи", е на път да предизвика поредния скандал за авторски права на културно произведение у нас. Оказва се, че в него са използвани незаконно кадри от филма "Дамасцена" на режисьора Тодор Анастасов, който сигнализира за случая във Facebook страницата на предаването "На кафе" по Нова телевизия, пише Actualno.com.

Там режисьорът написа по повод гостуването на певицата и излъчването на кадри от новия ѝ клип в предаването, че видеото "Две хубави очи" е с незаконно използвани кадри от филма "Дамасцена", излязъл на екраните на 3 ноември 2017 година". 

"Според договора ми на режисьор на филма всяко използване на кадри на заснетия материал извън филма става с мое съгласие - такова аз не съм давал. Показването на клипа ще е незаконно и подсъдно", написа още Анастасов.

По-късно той похвали Нова телевизия, тъй като оттам са реагирали много бързо и не са излъчили клипа. "Адмирации към Нова ТВ, че не пусна клипа на Мариана Попова след като ги алармирах за незаконно използване на кадри от филма "Дамасцена". Въпреки че беше обявен предварително за показ, в последния момент намериха начин да не се случи", коментира във Facebook Тодор Анастасов.

Припомняме, че преди време около филма "Дамасцена", където участва партньорът на Мариана Попова - актьорът Веселин Плачков, се заформи друг скандал. Toгава режисьорът заяви, че е започнала работата по изцяло нов монтаж на неговата готова продукция от компанията Concept Studio без разрешението му и това на сценариста и и изпълнителен продуцент Мария Лалева. "Не става въпрос за съкращения, както практикува "Холивуд", но пак със съгласие на авторите, било то и предварително. Махнати са цели линии от филма и сцени", твърди Тодор Анастасов.

Както Анастасов, така и Мария Лалева, посочват, че имат официални документи, с които да удостоверят, че са носители на авторските права на филма "Дамасцена". Атанасов разказа, че е бил заставян да се откаже от правото си върху продукцията в името на това лентата да бъде "довършена" от нов екип. За Тодор Анастасов това е абсолютно недопустимо, тъй като според него става дума за преработка на вече готов продукт, който е минал официална премиера с продадени билети, гостувания по киносалони и т.н. В основата на всичко по думите на режисьора стои именно актьорът Веселин Плачков.

Справка в страницата на вече прожектирания в кината филм "Дамасцена" в IMDb (най-големия в света уебсайт с информация за филми) показва, че са допълнени имената на нов режисьор, нови трима съсценаристи и нов монтажист. Това става, без да е налице съгласието на носителите на авторските права за преработка и изменение, които също потвърдиха за настъпилата промяна. Филмът вече носи и името "Преходът - Дамасцена".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама