След скандалите в Народния театър: Актьори и режисьори създадоха "Движение за култура"


След скандалите в Народния театър: Актьори и режисьори създадоха "Движение за култура"
Снимка: БГНЕС

"Поводът, който ни събра, беше продължаващата разруха в националната институция Народен театър. Продължаваме да искаме оставката на директора на театъра Васил Василев, и в същото време настояваме цялата тази драматична история да не бъде свеждана само до лични конфликти. Ние търсим по-дълбоки причини за онова, което се случва пред очите ни, което никак не ни харесва, и имаме волята и силата да го променяме." Това заяви проф. дфн Георги Каприев по време на пресконференция за кризата в Народния театър, предаде репортер на БГНЕС.

Актрисата Албена Колева посочи, че се оказало, че когато директор спечели конкурс, той става едноличен собственик на театъра. Тя подчерта, че театрите в България не са в добро състояние и посочи, че тези конкурси са причината за това. По думите ѝ Васил Василев е направил така, че конфликтът да излезе извън пределите на театъра. “Пропастта, която се отваря в театъра, става все по-голяма", отбеляза Колева и добави, че краят на този конфликт не може да дойде с уволнението на Александър Морфов, а напротив - с оставката на Васил Василев. "Театърът се случва в свободната на духа на едни хора. В театъра трябва да влезеш с атмосфера. Атмосферата беше разрушена с едни записи, които излязоха. Да уволниш някой режисьор по Кодекса на труда, защото не е бил на работа два дни, е абсурдно", категорична е тя.

Камен Донев призова всички да вземат отношение. "С болка констатирам колко много хора искат да кажат нещо, но не го казват", обясни той. Донев призова за разговор и градивен дух. "Законът е нещо много хубаво и е стожерът на едно общество, но идва такъв момент, в който виждаме, че законът не решава проблема, когато той преминава в морално отношение", подчерта той.


Лилия Абаджиева е категорична, че е крайно време да бъдат спрени процесите, които влекат българската култура към разпад. Тя каза, че е необходим широк дебат за конструиране на промени. “Има битка, от която не бива да се отказваме. Ние много добре знаем, че носим етическа отговорност за философията на живота. Този морален катаклизъм, който предизвика тази пресконференция, е резултат от дълбоки процеси”, посочи тя и допълни, че трябва да има нов закон за сценичните изкуства.

"Смятаме, че се провеждат мерки и санкции, характерни за по-далечни времена", коментира още Абаджиева.

Костадин Бонев заяви: "Културата, изкуството е неразривно свързано с нравствеността на всяко едно общество. Решението на днешния ден е посочено от Гео Милев, където той казва, че хората, занимаващи се с изкуство, трябва да бъдат автономни", коментира Бонев и допълни, че трябва да "се борим за деполитизация във всички министерства".

Актьорът Валери Йорданов обясни, че от идването на Васил Василев като директор на Народния театър са напуснали 30 души. Той подчерта, че един от основните проблеми е това, че Василев не е дал отчет на министъра. По думите му в театъра има назначения на хора, които не са специалисти. "На 16 март ще има голям протест", съобщи Йорданов.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама