Спектакълът Stable Genius - на границата между класическия и експерименталния театър


Спектакълът Stable Genius - на границата между класическия и експерименталния театър
Снимка: Stable Genius

За почитателите на театъра последният месец от годината изненадва и с премиера на смел творчески екип: Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин, Милена Станойевич и Александър Мануилов. Те изграждат спектакъл на ръба между класическата драматургия и експерименталния театър. "Stable Genius" създава сложна и непредвидима ситуация на сцената, в която двама актьори са чели и познават текста, а всяка вечер една гостуваща звезда се включва без никаква предварителна подготовка, за да получи ролята си на самата сцена. В тази неочаквана светлина ще можете да видите Валентин Ганев (9-ти декември), Весела Казакова (12-ти декември) и Ива Тодорова (13-ти декември). Пресечните точки между изиграно, играно, присъствие, спонтанност и импровизация създават поле за автентично общуване на сцената, в което се поставят важни въпроси на съвремието ни.

Началото е на 9-и декември от 19:00 часа, домакин е Гьоте-институт България.

Входът за събитията е свободен, с дарения. Изисква се предварително записване, което можете да направите тук.

"Stable Genius. Процесът срещу драматургията" е пърформанс на границата между класическия и експерименталния театър по текст на Александър Мануилов, създаден по време на творческа резиденция в Akademie Schloss Solitude, Щутгарт през 2020 г. Текстът получава номинация за наградите за драматургия на фестивала "Нова българска драма" в Шумен през 2020/21 г. 

Пиесата прави съвременен прочит на хората и времето, в което живеем чрез критическа рефлексия върху случващото се в театралния живот у нас и коментар на реалността изобщо. Актьорите Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин и режисьорката Милена Станойевич дискутират за театъра и това как гледаме, разбираме и мислим важни проблеми от съвремието ни, както и какво и мястото на твореца в сложния контекст на настоящето. Обговарянето на тези теми се случва под формата на експериментална ситуация, в която двама от артистите на сцената познават драматургията, но има и един гостуващ актьор, който никога не е чел текста. 

Stable Genius иска да въвлече публиката с неочакван поглед върху чисто естетически, но и актуални глобални теми като цензурата и автоцензурата, нарастващия шовинизъм, хомофобия и расизъм, както и към нагласите към все по-закоравяващия изолационизъм спрямо различното и чуждото. Срещата между артисти и зрители се превръща в поле за обсъждане на най-наболелите настоящи въпроси на универсалния и обединяващ език на сценичното изкуство. Целта е да се провокира разговор за горещите точки в съвремието – нарастващото затваряне и идейно капсулиране на хората, както и да се постави въпросът за това какво е обществото/държавата, които градим, а също и какви може да са техните функции.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама