Теодор Ушев: Номинираха ни за Оскар, защото филмът ни е тотално различен


Теодор Ушев: Номинираха ни за Оскар, защото филмът ни е тотално различен

"Честно да ви кажа, не съм очаквал никога, не съм си го мечтал и дори, но в последните няколко седмици имахме индикации, че това може да се случи." Така българинът Теодор Ушев отговори на въпрос очаквал ли е да бъде номиниран за "Оскар" в категорията Късометражно кино за лентата си "Сляпата Вайша" по разказа на Георги Господинов.

"Аз дори по време на номинацията мислех да бъда в България, но продуцентът ми се обади и ми каза: "Тео, трябва да бъдеш тук, защото мисля, че имаме наистина реален шанс да попаднем сред номинираните". Разбира се, нищо не се знаеше до последно, имаше много прогнозни резултати. Сайтовете, които се занимаваха с прогнози, ту слагаха нашия филм, ту го махаха", разказа Теодор Ушев в интервю за БНТ.

"Искам да благодаря на всички, които са свързани с този филм. Важно е за България, защото до този момент българи, доколкото знам, не са били номинирани досега за "Оскар". Ние победихме Disney. Това е нещо нечувано. Нашият филм е направен за около 60 000 - 65 000 канадски долара. Предполагам, че това, което ги е спечелило, е универсалната история и различната трактовка, защото нашият филм е тотално различен. В разказа на Георги Господинов ме привлече простотата, една съвременна приказка, която звучи универсално", отбеляза Ушев.

"Очевидно е, че ние не можем да се състезаваме с големи филми. Това, което можем да направим, е да разказваме малките човешки истории. Новото глобално е персоналната история, смята аниматорът. Искам да благодаря на всички, които бяха до мен през всички тези години, в които нямах номинации. Всичко съм постигнал с изключително много труд и обич към това, което правя", каза на финала Теодор Ушев.

"Сляпата Вайша“ е 6-минутна анимация на Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов от сборника "И други истории“. Тя е за момиче, което нe може да живее в настоящето, защото с едното си око гледа в миналото, а с другото – в бъдещето.

 "Смятам, че хората днес са изключително носталгично настроени към миналото си, защото си спомнят само хубавите неща, и се страхуват от бъдещето, защото чуват, че само лоши неща предстоят. Всеки човек на Нова година вече си пожелава да не бъде като изминалата и се страхува от най-лошото. Това обаче ни парализира да живеем днес. Това се опитахме и да направим с филма „Сляпата Вайша“, подчерта аниматорът в свое интервю за Bitelevision. По думите му целта на екипа, който стои зад "Сляпата Вайша“, е да направи филм, който да се разбира от деца от 9 до 99 години.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама