TikTok присъди първите си награди на кинофестивала в Кан (ВИДЕО)


TikTok присъди първите си награди на кинофестивала в Кан (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Платформата TikTok, която стана официален партньор на кинофестивала в Кан, присъди първите си награди за видеоклипове, излъчени на нея, предаде АФП.

За Клодия Коше, която получи наградата за сценарий, платформата дава свобода да твори на дебютиращи кинотворци. По професия тя е театрална актриса, но е започнала да снима клипове с телефона си по време на ограничителните мерки срещу Ковид-19 през 2020 г. Наградата спечели за триминутното видео "Модерна принцеса".

"TikTok ми дава свобода да творя и публика", обясни тя. Коше вече има 250 000 абонати. За конкурса е заснела видео на сериозна тема - за насилието над жените, макар и посетителите на платформата да предпочитат по-скоро забавни видеа.

Анжел Диабан от журито каза, че участващите видеа са много по-добре структурирани от обичайните за платформата.

Инициаторът на конкурса Ерик Гарандо, директор на TikTok Франция, каза, че десетки хиляди творци са участвали в него. Като бивш президент на Националния киноцентър той заяви, че Тик Ток се връща "към корените на киното, в епохата на "минутата Люмиер".

"Днес киното е понякога малко "затлъстяло" и TikTok предлага по-кратка алтернатива с по-интензивно преживяване", обясни той.

Голямата награда на конкурса спечели словенецът Матей Риманич с няма черно-бяла любовна история, в която 80-годишна двойка си изпраща послания по хартиени самолетчета.

@rimanic Love In Plane Sight #TikTokShortFilm #fyp #fypシ #foryoupage ♬ Love In Plane Sight Short Film - rimanic

В журито са участвали също Каби Лейм - вторият най-следван човек в платформата и френско-сенегалският режисьор Рити Пан, представител на ангажираното кино, избран за негов председател.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама