Валери Йорданов: Каузата е загубена, ако целим изкуството да бъде разбрано от всички


Валери Йорданов: Каузата е загубена, ако целим изкуството да бъде разбрано от всички
Снимка: ПР

"Каузата е загубена и безсмислена, ако се целим в това едно изкуство да бъде разбрано от абсолютно всички. Това, което ме вълнува и, за щастие, се случва, е, че младите хора го приемат като свой филм и казват, че искат да го гледат пак." Това каза пред БТА Валери Йорданов, режисьор на новия български филм "Шекспир като улично куче", чиято премиера е на 3 февруари.

"Всички бяха убедени още на ниво сценарий, че от това ще стане хубав филм. Аз също харесвам този филм и доказателството за това е, че му отделих 5-6 години от живота си. Затова вярвам във филма. След десет години ще се разбере дали той е оставил посланието, което трябва. Но днес е трудно се дават оценки", коментира пред БТА продуцентът Борко Чучков.

"Най-интересният коментар, който получих, е, че най-после сегашното поколение има свой филм", допълни Йорданов.

"За кастинга изгледах сума ти младежи. Ходих и изгледах по няколко пъти техни изпитни работи, техни откъси, пиеси. Избрах най-подходящите за ролята, а не най-добрите въобще актьори. Защото в това поколение има много добри актьори, които завършиха в едно много лошо време и в трудно за намиране на работа време - с пандемия и война. Затова пожелавам на всички младежи да бъдат такива, какъвто е главният герой - да стоят на позицията си твърдо", разказа режисьорът.

"Това е вторият филм на Серафим Тодоров след "Снимка с Юки". Той е абсолютно уникален персонаж и му пожелавам да има още филми", посочва Борко Чучков.

"Серафим Тодоров е изключително лице, освен че е изключителен спортист. Във филма има още много неактьори - бате Жоро Цанов също е каскадьор, в ролята на Дългия. Имам много натурчици във филма - мои приятели, познати, каскадьори. Те са много конкретни хора, хората от улицата, уличните кучета", допълва Валери Йорданов.

ИСТОРИЯТА

"Шекспир като улично куче" разказва историята на момче на седемнайсет години, което притежава два големи таланта - актьорските умения и уличният бокс. Момчето обича и може да пише, обожава Шекспир и е "безкомпромисният шеф" и "гангстерът" на своята улица. Пред него се изпречват два тежки въпроса - как и дали ще продължи по правилния път и с кой от "талантите" си може да спаси живота на най-близкия си човек.

ЕКИПЪТ

В ролята на Чаво - прототипът, вдъхновил историята и реален човек в живота на Валери Йорданов, влиза Захари Бахаров.

Дебюти в игралното кино в главните роли на Данко, Ицо и Ели правят младите таланти Владислав Стоименов, Васил Илиев и Елеонора Иванова. Композитор е Калин Николов, художник - Ванина Гелева, костюми - Мирела Василева.

Зад камерата е Борис Славков, а продуцент - "Чучков брадърс" ("Тилт", 2011) и "18 процента сиво" (2020).

Участват още Гергана Данданова, Меглена Караламбова, Доротея Толева, Стефан Щерев, Любомир Нейков, Силвия Лулчева, Серафим Тодоров, Леард Докле.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама