Връчиха наградите "Грами", Зеленски отправи послание на церемонията


Връчиха наградите "Грами", Зеленски отправи послание на церемонията
Снимка: Getty Images

64-ите годишни музикални награди "Грами" бяха раздадени вчера в Лас Вегас. Джазменът и ръководител на група Джон Батист оглави вечерта с пет награди, включително за албум на годината (за "We Are").

Silk Sonic - груповият проект на Бруно Марс и Андерсън Паак - спечели четири награди, включително за запис и песен на годината. Поп сензацията Оливия Родриго беше обявена за най-добър нов изпълнител.

Групата Foo Fighters спечели и трите награди "Грами", за които беше номинирана - за най-добър рок албум, най-добро рок изпълнение и най-добра рок песен. Преди малко повече от седмица барабанистът на групата Тейлър Хокинс почина внезапно. Никой от групата не се появи на церемонията, въпреки че по време на телевизионната гала вечер се очакваше да бъде отдадена почит на 50-годишния Хокинс.

В останалите основни категории наградите бяха разпределени така:

Албум на годината: Джон Батист, "We Are";

Запис на годината (цялостно изпълнение на песен): Silk Sonic, "Leave The Door Open";

Песен на годината (най-добро авторско изпълнение на песен): Брандън Андерсън, Кристофър Броуди Браун, Дърнст Емил II и Бруно Марс, автори на песни (Silk Sonic);

Най-добър нов изпълнител: Оливия Родриго;

Най-добър музикален видеоклип: Джон Батист, "Freedom";

Най-добър рап албум: Tyler, The Creator, "Call Me If You Get Lost";

Най-добро рап изпълнение: Бейби Ким с участието на Кендрик Ламар, "Family Ties";

Най-добър рок албум: Foo Fighters, "Medicine At Midnight";

Най-добър поп вокален албум: Оливия Родриго, "Sour";

Най-добро поп солово изпълнение: Оливия Родриго, "drivers license";

Най-добър световен музикален албум: Анжелика Киджо, "Mother Nature".

Украинският президент Володимир Зеленски се появи изненадващо на церемонията по връчването на наградите "Грами", като призова за подкрепа на страната си и помоли водещите изпълнители в бранша да "запълнят тишината", причинена от войната с музика.

Зеленски изнесе предварително записаното си послание преди изпълнението на Джон Леджънд на песента "Free", към което се присъединиха украинската певица Мика Нютън, музикантката Сузана Иглидан и поетесата Люба Якимчук.

"Кое е по-противоположно на музиката? Тишината на разрушените градове и убитите хора", заяви Зеленски.

"Нашите музиканти носят бронежилетки вместо смокинги. Те пеят на ранените в болниците - дори на тези, които не ги чуват. Но музиката така или иначе ще си пробие път".

"Ние защитаваме свободата си да живеем, да обичаме, да музицираме", каза той.

"На наша земя ние се борим с Русия, която носи ужасна тишина с бомбите си. Мъртвешка тишина. Изпълнете тишината с вашата музика, изпълнете я днес, за да разкажете нашата история."

Появата му в най-важната музикална вечер в САЩ идва в момент, когато световното възмущение от обвиненията за руски военни престъпления в Украйна се засилва с откриването на масови гробове и трупове в районите край Киев. Зеленски директно обвини лидерите в Москва за "изтезанията и убийствата на цивилни граждани".

"Кажете истината за войната в социалните мрежи, по телевизията. Подкрепете ни по всякакъв начин - по всякакъв, но не и с мълчание", се казва в посланието му на церемонията "Грами". "И тогава мирът ще дойде."

"Заради всички наши градове, които войната разрушава - Чернигов, Харков, Волноваха, Мариупол и други: те вече са легенди, но мечтаят да са живи и свободни. Свободни като вас - на сцената на "Грами", заяви украинският президент.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама