Задава се 14-тото издание на танцовия фестивал "Антистатик"


Задава се 14-тото издание на танцовия фестивал "Антистатик"
Снимка: Jörg Baumann

Между 28 май и 6 юни в София ще се проведе 14-тото издание на "Антистатик" – на живо – което сякаш е по-важно от всякога. След една изключително турбулентна година Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс ни кани да направим още една стъпка по-близо до вчерашния ден, в който се срещахме, прегръщахме и танцувахме заедно. Затова избира за свое мото пожеланието "все по-близо" и го превръща в закономерност на своята територия, сближавайки изкуството и публиката.

Програмата на фестивала предвижда 15 събития, сред които представления, срещи с артисти, разговори, както и премиера на брой 3 на единственото в България годишно "Списание за танц".

На 28 май в 19:00 ч. празникът срещу статичността започва със специално откриване с вход свободен, за което в София пристига хореографката Паула Розолен (Германия). Тя ще работи заедно с 20 български изпълнители от различни възрасти и разнообразен опит по създаване на представлението "В почит към Мърс Кънингам". През 2019 г. се навършват 100 години от рождението на танцовата легенда и по този повод ще видим единна хореографска партитура, построена от Паула Розолен, на база на 20-те сола на българските артисти – само един-единствен път в "Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство". Всичко това на фона на музиката на Емилиян Гацов – Елби.

На 29 май, от 19:00 ч. на сцената на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, се качва неповторимият Кевин Джийн (Франция), за да превърне реалността и заобикалящата среда в залата в метафора. Този път френският хореограф обръща поглед към концепцията за мъжествеността днес, сглобена в голяма степен от сарказъм, сексизъм и насилие. През 2019 г. Джийн започва работа по нов творчески цикъл с представленията "The Cyclon Pursuit (да разрушиш света и да се преродиш)", "По същество (да саботираш мъжествеността)", както и "Time for Nothing (да съзерцаваш)" от 2021 г. именно "По същество", последният завършен спектакъл от трилогията му, ще имат възможност да гледат зрителите на 14-я "Антистатик".

Пълната програма на "Антистатик" можете да откриете на antistaticfestival.org.

Фестивалната програма се провежда при спазване на актуалните противоепидемични мерки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама