Започва 16-ото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"


Започва 16-ото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"
Снимка: ПР

Хореографски концерти, неформални срещи с артисти, мъже на палци и детско представление ще има в започващото днес 16-о издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик".

За пръв път в историята си фестивалът си поставя за цел да увлече в ритъма на съвременния танц най-малките зрители с представлението "Браво, деца!". Участниците на възраст от 7 до 12 години гостуват в парка пред "Топлоцентрала" под ръководство на германския артистичен колектив LIGNA и специално подготвена радиопиеса.

По време на "Антистатик" ще се състои първата резиденция от проекта Fear as an artistic statement, в рамките на която трима съвременни танцови артисти ще започнат работа по своите проекти, посветени на темата "страх". Под менторството на хореографите Галина Борисова, Станислав Генадиев (България), Нермин Хабиб (Египет) и Анас Або Налех (Йордания), те ще разработят своите продукции, като пряко доказателство за свързаността на всички нас чрез изкуствата и нуждата от по-здрава културна екосистема в Европа и съседните региони. На територията на фестивала ще се осъществи и част от продуцентската програма на проекта SEEDS - South East European Dance Stations, в която трима участници от Румъния, Сърбия и България ще работят на място за опознаване на местната сцена, създаване на мрежа от контакти и обмен на опит и практика в организирането на фестивали и международни участия, и работа с чуждестранни продукции.

Програмата на "Антистатик" за възрастни е съставена от девет представления. Според организаторите някои от тях вникват по нов начин във важни глобални теми като връзката на човека с природата ("Място за изчезващи (Безнадеждно)" и "Деветата"), социалните мрежи ("Песни от допаминовата въртележка") и войната в Украйна ("Монохромно"), или задълбочено изучават собствените ни тела и тяхната способност да надскачат границите си чрез силата на танца и хореографията ("Атитюд", "Това е нещо истинско", "ТЛМ – Телесна линия на мисълта").

Акцент в програмата са музикалните пърформанси, прерастващи в концерти ("Без дъх", "Задвижван").

Организаторите отново си поставят за цел да скъсяват разстоянието между изкуство и зрители с образователната платформа на "Антистатик" – "Без дистанция". Като част от нея, след почти всички представления в програмата са предвидени разговори с артистите. Техни водещи ще са хореографите Коста Каракашян и Зорница Стоянова, театралният практик Младен Алексиев, композиторът Иван Шопов и театроведите Ангелина Георгиева и Елена Ангелова.

В рамките на платформата, гостуващите хореографи Серджу Матис, Зимон Майер и Антон Овчинников ще имат работни ателиета, насочени към хореографи и изпълнители.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама