Златен глобус 2023: Големите победители (ВИДЕО + СНИМКИ)


Златен глобус 2023: Големите победители (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

След като наградите "Златен глобус" две години бяха обявявани без пищно събитие заради ковид пандемията, те подобаващо се завърнаха. Преди часове бяха раздадени едни от най-престижните отличия в света на киното на бляскава церемония в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, Калифорния.

Американският режисьор Стивън Спилбърг получи наградата "Златен глобус" за най-добър режисьор за полуавтобиографичния му филм "Семейство Фейбълман". А самият филм спечели наградата за най-добра драматична продукция.

Лентата е съкровен разказ, до голяма степен вдъхновен, от детството на режисьора. В нея главното действащо лице е американски евреин, който мечтае да прави филми през 60-те години на миналия век, докато бракът на родителите му се разпада необратимо.

Режисьорът и сценарист Мартин Макдона пък получи "Златен глобус" за най-добър сценарий за "Баншите на Инишерин", филм, разказващ за разпадналото се приятелство между двама мъже. Продукцията спечели и наградата за най-добра комедия.

"Домът на Дракона", "Начално училище Абът" и "Белият лотос" спечелиха трите най-големи телевизионни отличия "Златен глобус". Те бяха отличени съответно в категориите за телевизионна драма, телевизионна комедия и най-добър лимитиран сериал, антология или телевизионен филм.

В актьорските категории Колин Фарел и Мишел Йео спечелиха наградите "Златен глобус" съответно за най-добър актьор и най-добра актриса във филмова комедия. Фарел получи отличието за ролята си в продукцията Макдона "Баншите на Инишерин", която по този начин завърши наградната церемония с общо три статуетки.

А Йео грабна наградата за ролята си във филма "Всичко навсякъде наведнъж" - продукция, окачествявана като комбинация от сюрреалистична комедия, научна фантастика, фентъзи, филм за бойни изкуства и анимация, посветена и на темата за паралелните вселени и надвисналата глобална опасност.

Техните колеги Остин Бътлър и Кейт Бланшет получиха отличията съответно в категориите за най-добър актьор и най-добра актриса във филмова драма. Бътлър грабна наградата за "Елвис", а Бланшет за "Тар". Биографичният филм за Краля на рока, донесъл приза на Бътлър, е дело на Баз Лурман.

Продукцията, за която бе отличена Бланшет, е режисирана от Тод Фийлд и за нея актрисата получи и "Купа Волпи" на кинофестивала във Венеция миналата есен. Филмът разказа за възхода и падението на диригентката и композиторката Лидия Тар, за жертвите, които изисква и налага изкуството, за трансформациите, през които преминава всеки, който е всепогълнат от изкуството и е загърбил всичко друго.

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в поддържаща роля в пълнометражен филм победиха съответно Джонатан Ки Куан за "Всичко навсякъде наведнъж" и Анджела Басет за "Черната пантера: Уаканда завинаги".

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в комедиен сериал пък доминираха Джеръми Алън Уайт за "Мечката" и Куинта Брънсън за "Начално училище Абът". Най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна драма станаха съответно Кевин Костнър за "Йелоустоун" и Зендая за "Еуфория".

Отличията за главни роли в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм получиха съответно Еван Питърс за "Дамер - Чудовище: Историята на Джефри Дамер" и Амандай Сайфред за "Отпадане".

Отличията за второстепенни роли в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм получиха съответно Пол Уолтър Хаузър за "Черна птица" и Дженифър Кулидж за "Белият лотос".

Докато отличията в най-добра второстепенна мъжка и женска роля в телевизионен драматичен или комедиен сериал получиха съответно Тайлър Джеймс Уилямс за "Начално училище Абът" и Джулия Гарнър в "Озарк"

В категорията за най-добра анимация победител е "Пинокио" на Гийермо дел Торо.

 

За най-добра чуждоезична лента бе обявен аржентинския филм "Аржентина 1985".

Наградата за най-добра филмова музика получи Джъстин Хъруиц за "Вавилон", докато отличието за най-добра филмова песен отиде при "Naatu Naatu" от индийския филм "RRR".

В началото на церемонията нейният водещ, комикът Джеръд Кармайкъл, който е афроамериканец, започна с шеги, които напомниха за обвиненията в расизъм, сексизъм и корупция, отправени срещу Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, връчваща престижните отличия.

"Да ви кажа ли защо съм тук? Тук съм, защото съм черен", каза водещият. "Няма да кажа, че това е една расистка организация, но в нея нямаше нито един чернокож до смъртта на Джордж Флойд. Така че правете, каквото искате с тази информация", допълни той.

Комикът освен това каза, че е отказал среща с президентката на Асоциацията Хелън Хони и допълни, че е приел работата на водещ за пари, но също и за да отдаде почит на филмовата и телевизионната индустрия.

Асоциацията доскоро бе обвинена, че в нея няма нито един цветнокож член, както и за други нередности, което помрачи блясъка на наградите "Златни глобуси" в последните няколко години. Заради това и заради ковид пандемията де факто настоящата церемония е първата бляскава от две години насам. А междувременно Асоциацията направи реформи, но на някои знаменитости те се сториха недостатъчни.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама