Зрелищна акробатика и протест срещу безразличието за финала на ONE DANCE WEEK


Зрелищна акробатика и протест срещу безразличието за финала на ONE DANCE WEEK
Снимка: Steve Ullathorne

Силен финал на ONE DANCE WEEK 2019 предстои в Пловдив. Зрелищният акробатичен спектакъл "A Simple Space" на австралийската циркова компания Gravity & Other Myths ще видим на 18 и 19 октомври в Дом на културата "Борис Христов".

Фокус Полша представя млади хореографи, изследващи сериозни проблеми. Спектаклите "Втора природа" на Агата Синиарска и Каролина Гживнович и "Добре дошли" на независимия артист Аурора Лубос са апел срещу безразличието и могат да се гледат в последния ден от фестивала, 19 октомври.

Поради големия интерес, ONE DANCE WEEK пуска в продажба билет за 4-членни семейства с 50% отстъпка за представлението на 18 октомври от 20:00 часа в Дом на културата "Борис Христов". От предложението могат да се възползват родители с деца над 7-годишна възраст. Билети и повече информация за семейната отстъпка ще намерите тук.

На 18 октомври ще бъдат проведени и две ателиета, водени от полските артисти Агата Синиарска и Аурора Лубос, които са насочени към желаещите да експериментират и да изразят творческото си вдъхновение.

Допълнителна информация за ателиетата ще намерите на Facebook страницата на фестивала, а за записване пишете на: hello@onedanceweek.com.

В "A Simple Space" публиката ще усети тръпката на риска и ще види всеки отблизо главозамайващи каскади и акробатични номера на ръба на човешките възможности. 7 акробати от Австралия се изправят срещу гравитацията, изпълнявайки сложни трикове без предпазни въжета, трикове и оптически илюзии.

Билети за "A Simple Space" ще намерите в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay.

Фокус Полша

Самоунищожителна ли е човешката природа? Безразлични ли сме към съдбата на другия? Как да се борим с общочовешкото примирение, неведение и липса на съпричастност?

Във "Втора природа" полските хореографи Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, нейните пречистващи сили, символи и опасности, за да представят радикален и съвременен прочит на травмата на Холокоста. Те базират своя спектакъл върху биографията на прочутата Пола Ниренска (1910 – 1992).

"Втора природа" гледаме на 19 октомври от 17:00ч в "СКЛАД" на ул. "Екзарх Йосиф" 16. Билети ще намерите в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay.

Последният спектакъл на ONE DANCE WEEK тази година е "Добре дошли" на независимия артист Аурора Лубос.

"Вярвам, че изкуството може да направи промяна, че може да накара хората да спрат и да се замислят. Вярвам, че движещата сила на един спектакъл е не естетиката, а съдържанието", споделя Аурора Лубос.

От сцената Аурора Лубос протяга ръка за състрадание. В родната й Полша, а и не само, темата за приема на бежанци доведе до раздори и затръшнати врати. Добре дошли е колкото покана за човечност, толкова и протест срещу безразличието - танцов апел към западния човек, скрит зад уюта и сигурността, който затваря очите и сърцето си за бягащите от конфликти, репресии, смърт и глад. Какво изпитваме ние, преситените европейци, към другите, чуждите, изпадналите в беда. Добре дошли ли са наистина?

"Добре дошли" гледаме на 19 октомври от 20:00ч в Дом на културата Борис Христов. Билети ще намерите в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay.

"Втора природа" и "Добре дошли" са осъществени като част от проекта Хореографски територии – нови пътеки на авангарда, реализиран в сътрудничество между Института по музика и танц, Hellerau European Centre for the Arts, East European Performing Arts Platform, Art Stations Foundation на Гражина Кулчик и Танцовия театър в Люблин. Инсталацията е създадена в сътрудничество с Pilecki Institute. Проектът се реализира в Институт "Адам Мицкевич" като част от POLSKA 100 – международната културна програма, съпътстваща стогодишнината от възобновяването на независимостта на Полша. Кофинансиране от Министерството на културата и националното наследство на Република Полша като част от многогодишната програма NIEPODLEGŁA 2017–2022.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама