Ето какво всъщност съдържат колбасите


Ето какво всъщност съдържат колбасите
Снимка: iStock/Guliver

Ако консумирате колбаси, има няколко важни неща, които трябва да знаете за тях. Руският институт "Роскачество" дава съвети как правилно да избирате качествени месни продукти и какво означават добавките, включващи буквата "E".

"Когато купувате варени колбаси, първото нещо, което трябва да направите, е да сравните реалните условия за съхранение с допустимите. Температурата в хладилника трябва да бъде от 0 до 6 градуса по Целзий. Важно е да запомните, че един продукт, опакован без вакуум, има по-кратък срок на годност", каза директорът на отдела по изследвания Людмила Викулова.

Вареният колбас трябва да е еластичен и без кухини, да има цвят от розово до светло розово, а консистенцията не трябва да съдържа бучки и очевидни цветни петна. Етикетът трябва да посочва състава, хранителната стойност, срока на годност, датата на производство, условията на съхранение, както и, в зависимост от условията на опаковката, надписи "опаковани под вакуум" или "опаковани в модифицирана атмосфера".

Научете 8 храни в ЧЕРНИЯ списък на продукти в България!

"Вареният колбас, произведена в съответствие с изискванията, трябва да има следните съставки: свинско и/или говеждо, вода, яйца или яйчен меланж, пълно или обезмаслено краве мляко на прах, сол, гранулирана захар, подправки (индийско орехче или кардамон)", – се отбелязва в съобщението на "Роскачество". Пилешкото, растителният протеин, фибрите и нишестето не трябва да бъдат във варен колбас, се добавя в съобщението.

Освен това е позволено и използването на редица Е-добавки: разрешен е оцветител (натриев нитрит) Е250, антиоксиданти Е300, например, за да се избегне гранясването – аскорбинова киселина, Е301, Е304, Е306. Регулатори на киселинността като E331 (лимонена киселина), E262, E325, E326, E330 помагат да се предотврати развитието на нежелана микрофлора в продукта. Освен това са разрешени стабилизатори и регулатори на киселинността E339, E451, E450, E452 – хранителни фосфати, които увеличават вискозитета и плътността на каймата, подобрителите на вкуса и аромата E621.

Нежелателните добавки от своя страна включват, например, E120 и E252, които могат да имат канцерогенен ефект. Също така трябва да избягвате добавката E536: тя е слабо токсична, но производителите на колбаси, които не са в съответствие с изискванията, могат да я използват като емулгатор.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама