7 ежедневни неща, които водят до пристрастяване


7 ежедневни неща, които водят до пристрастяване
Снимка: iStock/Guliver

Всеки от нас има десетки ежедневни навици, които прави по инерция, без дори да се замисля. Но истината е, че дори най-дребните и невинни действия могат да станат пристрастяващи и вредни за ума и тялото. Ето кои са нещата, които ви оплитат в мрежата на абстиненцията, без да подозирате.

1. Нанасяне на крем

Ежедневното, почти ритуално хидратиране, може да накара кожата ви да забрави как да се овлажнява сама. Според проучване, ако спрете да използвате хидратиращи кремове върху тялото си, кожата може да остане суха около 3 седмици. Но добрата новина е, че естествената бариера на кожата се възстановява самостоятелно и постепенно.

2. Пиене на диетични безалкохолни напитки

Диетичните напитки, без значение газирани или не, имат в състава си изкуствени подсладители, които са точно толкова сладки като захарта, но и стимулират зависимостта от тях. Ето защо преминаването от нормално безалкохолно към диетичната му версия не е най-добрият подход, ако искате да отслабнете.

10 ПРАВИЛА ПО ЕТИКЕТ, КОИТО ВСЯКА ЖЕНА ТРЯБВА ДА ЗНАЕ

3. Солариум

Проучванията сочат, че ултравиолетовите лъчи, отделяни в солариумите, увеличават мозъчния кръвоток в зоните, свързани с зависимостта от вещества. Ето защо хората, които обичат да добиват тен на закрито, често се връщат за още и още, дори да нямат повече нужда.

4. Нанасяне на балсам за устни

Считано за поведенческа зависимост, желанието да се нанася балсам за устни засяга голяма част от жените. Но уви, това бързо може да се превърне в натрапчив акт като гризането на нокти или въртенето на кичур коса.

5. Слушане на музика

Когато слушаме музика, в мозъка ни се отделя допамин, който е отговорен за доста зависимости. Въпреки това, слушането на музика е свързано и с редица предимства, като подобряване на когнитивните резултати, намаляване на стреса и повдигане на настроението.

6. Избелване на зъбите

Избелването на зъбите не само води до пристрастяване, но разстройството си има и термин - блеахорексия. Този проблем кара хората да виждат зъбите си мръсни и жълти, дори когато са идеално бели.

7. Използване на капки за нос

Всички специалисти са единодушни, че капките за нос, съдържащи адреналин могат да предизвикат силно пристрастяване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама