Ален Делон получи "Златна палма" за цялостно творчество


Ален Делон получи "Златна палма" за цялостно творчество
Снимка: Getty Images/Guliver

Легендарният френски актьор Ален Делон получи почетната награда "Златна палма" за цялостен принос в киното. Отличието му беше връчено от дъщеря му Анушка.

Актьорът дълго размишлявал над това дали да приеме голямата награда, но в крайна сметка решил да я вземе и по този начин да уважи всички режисьори, с които е работил през годините.

"Първоначално отказвах, защото смятах, че тя трябва да бъде връчена на режисьорите, с които съм работил – Жан-Пиер Мелвил, Лукино Висконти и др. Те я заслужават. Преди няколко месеца разговарях с директора на фестивала в Кан Тиери Фремо и осъзнах, че тези режисьори вече не са сред нас. Тук съм в памет на тяхната сила и талант", подчерта актьорът.

"Не е нужно да се съгласявате с мен, но има едно нещо в света, с което се гордея - моята кариера. И тази "Златна палма" ми се дава за кариерата ми и за нищо друго, затова съм щастлив и доволен", каза актьорът.

Той направи и неочаквана изповед пред публиката, дошла да уважи невероятната му филмография. "Извинявам се, но за мен тази вечер е повече от край на кариерата, мисля, че това е край на живота", продължи той. "Това е малко посмъртна почит ... приживе. Снимах 62 години. Сега знам, че най-трудно е да си тръгнеш. Защото искам да си тръгна. Но не и без да ви благодаря. Защото, изглежда, съм звезда. Ако съм такъв, дължа го на вас и на никой друг. Не филмите или режисьорите правят звездите, а само публиката. Благодаря ви от цялото си сърце".


Най-известните роли на Делон са "Роко и неговите братя" (1960 г.), "Гепардът" (1963 г.), "Самурай" (1967 г.), "Басейнът" (1969 г.), "Борсалино" (1970 г.), "Червено слънце" (1971 г.), "Двама в града" (1973 г.) и много други. Партнира си с велики актьори като Лино Вентура, Жан Габен, Роми Шнайдер, Жан-Пол Белмондо, Чарлз Бронсън, Тоширо Мифуне, Урсула Андрес, Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале, Симона Синьоре и др.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама