Избягалата принцеса Хая в битка за децата си


Избягалата принцеса Хая в битка за децата си
Снимка: Getty Images/Guliver

На 13 ноември във Върховния съд на Лондон се състоя второто изслушване по съдебния спор между принцеса Хая и нейният съпруг емирът на Дубай Мохамед бен Рашид ал Мактум. Делото разглежда правата за децата, а не развода между двамата. Финансовите въпроси също не са се обсъждали, съобщи Al-Khaleej Online.

Не предварително заседание в края на юли принцеса Хая е поискала защита за децата си от принудителен брак, насилие, посегателство и разврат.

Принцесата се присъедини към дългия списък на влиятелни и богати личности, които са подали искове в съдилищата във Великобритания по граждански дела. 

Искът за "защита срещу принудителен брак" се регулира от Закона за гражданска защита срещу принудителен брак от 2007 година. 

Във Великобритания този закон е в защита на онези, които са принудени да сключат брак без тяхното пълно съгласие. Той защитава и жертвата на принудителния брак от неговите последици. Съдията може да разпореди конфискуването на паспортите на лица, заплашени от принудителен брак, ограничаване на контактите или общуване с потърпевшите. Нарушителите са заплашени от лишаване от свобода до 5 години. 

Принцеса Хая е подала и иска за забрана на посегателство и развращаване на децата ѝ, в съответствие на Семейния кодекс на Англия и Уелс.

Процесът може да продължи години, но когато става въпрос за деца в инструкциите на английското семейно прави приоритет се дава на благополучието на децата, затова спорът трябва да бъде разрешен възможно най-бързо. 

70-годишният Мохамед бен Рашид ал Мактум е вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ. Той сключва брак с принцеса Хая през 2004 година. Тя е негова шеста жена. Шейхът има 20 деца от различни бракове.

Припомняме, че Хая не е първата жена, избягала от емира. Преди години дъщеря му Латифа направи опит за бягство, но бе върната. От тогава никой не зная нищо за нея. Предполага се, че жестоко отношение на Мохамед бен Рашид ал Мактум към дъщеря му е една от причините за бягството на принцеса Хая. 

Неин адвокат е Фиона Шакълтън, която е защитавала принц Чарлз при развода му с принцеса Даяна, а така също е защитник и на синовете му Уилям и Хари.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама