Цар Симеон II и царица Маргарита празнуват диамантена сватба (СНИМКИ)


Цар Симеон II и царица Маргарита празнуват диамантена сватба (СНИМКИ)
Снимка: kingsimeon.bg

Цар Симеон и царица Маргарита днес празнуват 60-годишнина от сватбата си. Те подписват граждански брак на 20 януари 1962 г. в Лозана.

Те се запознават преди той да постъпи във Военната академия в Съединените щати. Маргарита му прави силно впечатление, но пътищата им се разделят. Надежда му дава новината за предстоящото ѝ гостуване при приятелка в Америка. Научил адреса, Симеон Сакскобургготски ѝ изпраща покана за годишния бал на академията, но заминаването ѝ за Япония не позволява да се видят. Срещат се отново в Мадрид през лятото на следващата година.

Решават да се оженят, но отново възниква религиозен проблем, тъй като Маргарита е католичка. Римската църква поставя изискване – некатолическата страна да даде писмено обещание, че децата от този брак ще бъдат кръстени католици. Симеон не би могъл да приеме това, без да наруши Търновската конституция. Обръща се към виден адвокат, експерт по брачни въпроси, който намира прецедент през 1938 г. в Япония. Местният епископ поел отговорността за брака между католичка и губернатор-шинтоист, без да изисква каквито и да било гаранции.

 

За да преодолее трудностите, Симеон Сакскобургготски посещава два пъти Ватикана. Приет е от Папа Йоан ХХІІІ, когото наричат "Българския папа". Светият отец, прекарал повече от десет години в България, съхранява топли чувства към царското семейство.

През май 1961 г. е обявен годежът на Хуан Карлос Бурбонски и София Гръцка, която е православна. В същото време в Рим все още заседава Вторият ватикански събор, чиято цел е подобряване отношенията между Католическата и Православната църква. Тези обстоятелства спомагат за благоприятното развитие на събитията.

На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града сключват граждански брак.

 

На следващия ден красивата църква във Вевей е препълнена с народ. За щастливото събитие са поканени роднини, както и българи от четирите посоки на света. Благославянето на брака извършва митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария. "Много е сложно да разтрогнеш три брака – почти невъзможно", шегува се царица Маргарита.


 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама
Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама