Еколожката Радостина Славкова: Искам чистият въздух, вода, почва да не са лукс, а реалност за всеки


Еколожката Радостина Славкова: Искам чистият въздух, вода, почва да не са лукс, а реалност за всеки
Снимка: Личен архив

Радостина Славкова е от онези хора, които не само говорят колко е важно да се опазва околната среда, но и използва знанията си за тази глобална цел. Тя работи в организацията "За Земята" и вярва, че "ако знаем повече за климатичните промени, ще можем да живеем и по-съзнателно". И тъй като ние също смятаме, че е важно да сме добре информирани по тази тема, си поговорихме с нея, за да ни разкаже повече за възгледите и работата си.

Ти си завършила Еко-икономика и Науки и политики за опазване на околната среда. Кога и как се зароди интересът ти към екологията?

Израснах по двете протежения на река Боклуджа в Самоков, която, както подсказва името ѝ, беше по-често пълна с боклуци, отколкото с вода. Всеки път, когато минавах по мостчето, за да отида на гости на баба ми и приятелчетата ми, ме лъхваше ужасяваща миризма, гарнирана с причудливи гледки на изхвърлени вещи. Дори след изчистване на коритото, скоро трупането започваше отначало. А вече като голяма, през лятото на 2017 г., изтръпнах от ужас при новината, че след нетипичен продължителен и интензивен валеж същата река е преляла и наводнила близкостоящи къщи, включително и у баба ми. Подобни екстремни метеорологични събития ще стават все по-чести с покачването на температурата.

Снимка - Чиста Земя, октомври 2019

Вестник Приятел - Самоков, 2017 г.

Вече като тийнейджър ми се изясни, че искам да се занимавам с опазване на околната среда и като част от бъдещата си работа. В този период бях силно впечатлена от инициативи на "Грийнпийс" като кампаниите "Да спасим китовете" и "Да спасим дъждовната гора в Амазония". Косатките освен, че са изключително красиви създания, са в самия връх на хранителната верига и никой друг хищник не е в състояние да ги предизвика. Въпреки това бройките им намаляват заради различни човешки намеси. Споделянето на петициите и разпространение на информация за еко-алтернативи в малкия ми кръг бе добра начална стъпка, но установих, че имам нужда да правя повече.

Jessica Aschettino (NOAA/NMFS/PIRO Permit # 932-1489-09

През последните години все повече хора, сред които и звезди като Леонардо ди Каприо и Ема Уотсън, активно се ангажират с опазване на околната среда. Защо това е толкова важно?

Позицията на двамата актьори ме радва изключително, защото наистина така много повече хора успяват да чуят посланията им за грижа и активни действия за опазване. Те не само говорят, но и даряват много от собствените си пари в каузите, в които вярват.

А е важно за всички нас, защото има голяма вероятност общият ни дом, Земята, вече да не е толкова уютен за нас, хората. За островните държави покачване на температурата от 2°С е буквално смъртна присъда, голяма част от територията им ще бъде залята от океана.

Усилията за преодоляване на климатичната криза са важни и за нас като жени. Доклад на ООН от 2017 г. разкри, че цели 80% от климатичните мигранти - хората, които трябва да напуснат родните си места заради климатични бедствия, са жени. Друг доклад на фонда Malala от началото на тази година предупреждава, че през 2021 г. климатични събития ще попречат на близо четири милиона момичета в бедни страни да завършат образованието си. Жените в световен мащаб ще пострадат в по-голяма степен от промяната на климата, отглеждането на деца и грижата за възрастните ги прави по-уязвими. В много страни имат и ограничен достъп до финансиране, затова и при бедствия възстановяват предишния си живот по-бавно и трудно. Лесно е да разсъждаваме през призмата на живота на Запад и да кажем - не, ние имаме еднакви права с мъжете, но всъщност този проблем ще засегне жените в преобладаващата част от света и е много важно всички да работим за подкрепа и равнопоставеност в образованието на момичетата навсякъде.

В тази връзка, наскоро приключи международният форум COP26. Какви според теб са най-важните неща, които се случиха там?

26-то издание на конференцията на ООН за климата нееднозначно бе най-ограничаващото участието на граждански организации и активисти. А само когато на масата за преговори, където се вземат решенията, имаме разнообразие от гласове, включително жени и момичета от общности на първа линия, вече засегнати от климатичната криза, понасящи диспропорционално повече негативни въздействия от изменението на климата, то тогава могат да се предприемат нужните реални и спешни мерки.

А какви са те? На срещата за първи път официално се разпозна ключовото значение на използването на въглища и субсидиите за изкопаеми горива като природния/изкопаем газ за влошаване на климатичната криза. Държавите все още имат доста работа в посока спирането им.

Лидерите на над 100 държави, включително България, се споразумяха да спрат обезлесяването на планетата до 2030 г. Тук се включват над 85% от световните гори, включително силно застрашените екваториални гори в Бразилия и Конго.

Снимка: Young Friends of the Earth Europe

Какво е мнението ти за Грета Тунберг и за начина, по който изразява вижданията си?

Грета успя да вдъхнови милиони млади хора по целия свят първо да повишат знанията си за климатичните промени, техните причини и въздействия, а после да се ангажират и да изискват от политиците гарантиране на едно по-безопасно бъдеще, където климатът може да се стабилизира. Тя даде път на множество млади жени и момичета да станат климатични лидери и да предлагат решения за разрешаване на климатичната криза.

Самата аз чух на живо известната ѝ реплика "How dare you?", заобиколена от повече от 100 момчета и момичета под 30 години от цял свят, избрани да участват в първата младежка среща за климата на ООН. Всички те бяха изключително вдъхновяващи климатични лидери – инженери, земеделци, учители, които всеки ден допринасят за едно по-зелено и светло бъдеще. Подобно е чувството и по време на т.н. "ученически" стачки за климата, където енергията на младите хора с креативни плакати и послания, обединени около общата кауза, е изключително зареждаща.

Ти си член на екипа на екологичното дружество "За Земята".  Разкажи ни повече за работата си и какви са основните ви цели?

С колегите ми от енергийния екип се борим за бъдеще отвъд въглищата и изкопаемия газ – хората да са част от една децентрализирана и демократизирана енергийна система, базирана на възобновяеми източници на енергия (слънце, вятър, вода, геотермална енергия). Помагаме на местни общности (като с. Бели бряг край Стара Загора) да защитават правата си - за адекватни обезщетения заради заплахите и плановете да ги изселят от домовете им заради приближаване на въглищната мина. Работим и усилено за информиране - на хората, политиците, експертите за екологични рискове като заблудата, че природният газ е "чист/зелен/екологичен" източник на енергия, докато той реално е изкопаемо гориво и при изгарянето му, както и по цялата му верига за доставки, се отделят парникови газове. За мен беше удоволствие и участието ми в разработването на лекции за безплатния ни онлайн курс ClimAlt, посветен на изменението на климата.

Не искам да пропусна читателите и на ежегодното ни почистване на планински територии в националните паркове, всяко лято в края на август и началото на септември. 

21-во почистване на За Земята в Родопите, 2019 г., личен архив

Мислиш ли, че българинът е достатъчно запознат с тази тема и как може да се промени това?

Забелязвам, че все повече хора се интересуват от климатичните промени в последните години, може би отчасти и благодарение на младежкото климатично движение, изразяващо на висок глас предупрежденията на учените.

Следващата стъпка е широка информационна кампания и достъп до климатично образование. Когато всеки човек на планетата има достъп до образование за климата, ще знае кой, как и къде причинява промените на климата, какви са климатичните рискове, как може да се противодейства.

Дай ни няколко лесни съвета как да започнем да живеем по-екосъобразно.

Със сигурност, ако знаем повече за климатичните промени, ще можем да живеем и по-съзнателно. Мерките няма да ни изглеждат като лишения, а като смислени стъпки. Например, вместо да използваме кола, да предпочетем колело и влак, когато е възможно. Ако все пак сме в колата, можем да помислим за споделен транспорт или дори автомобил. Много от тези идеи и предложения можете да намерите в играта с предизвикателства, която разработихме - Климатични герои. Всеки може да си я свали напълно безплатно от сайта и да опита. 

Начинът на отопление и охлаждане у дома също е важен фактор колко точно ще допринесем за борбата с климатичните промени. Започваме с мерки за пестене на енергия като добра изолация, смяна на крушките и уредите, които употребяват много енергия. Продължаваме с избор на отопление без въглища и газ. След това възможностите са безкрайни - цените на системите с възобновяема енергия намаляха доста последните години, въпрос на време е да започнем да произвеждаме сами енергията си, а защо не и да я продаваме. 

А ти самата какво правиш, за да се "грижиш" за Земята?

Макар че индивидуални добри действия, умножени по милион, ще имат съществен ефект върху Земята, то смятам, че е по-важно да работим за промяна и преосмисляне на цялостния производствен модел - към екосъобразни продукти от естествени и издръжливи материали, с дълъг живот, които да могат да се поправят, а след края на живота си да бъдат рециклирани и да продължат живота си в нови материали.

Когато говорим за храна съм голям почитател на растителната храна. Тя е най-добре да бъде сезонна, произведена без използване на пестициди и химикали, идваща от близката семейна ферма, а не пътуваща хиляди километри, докато стигне до масата ни. Хранителните остатъци пък не отиват в боклука, а в кофата за компостиране, а оттам пък стават тор за подправките на терасата ми.

Макар работата ми да налага множество пътувания, все по-често отказвам самолетни пътувания, а когато не мога да избегна комбинирам с "екотуризъм" - допълнително време за себе си "изследване" на мястото и подкрепа на местни устойчиви практики.

Какъв е твоят свят?

Вдъхновява ме красотата на природата, която искам да бъде запазена и за следващите поколения. 

Вдъхновяват ме фантастичните и фентъзи светове, които показват, че няма невъзможни неща за хора, обединени около дадена кауза или идея. 

Вдъхновява ме музиката – която може да успокоява, но и да повдига духа, да мотивира и сближава хората. 

Язовир Голям Беглик, личен архив

А светът, в който искаш да живеят бъдещите поколения?

Чистият въздух, вода, почва да не са лукс, а реалност за всеки – да не се налага на хора да правят компромис между принципите и убежденията си, правото си на достъп до чиста и безопасна околна среда и препитанието си. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама