Елизабет Втора - кралицата, която промени историята


Елизабет Втора - кралицата, която промени историята
Снимка: Getty Images/Guliver

Кралица Елизабет Втора, която почина днес, е най-дълго управлявалият британски монарх. През юни тази година тя отбеляза 70 години на британския трон.

Кралица Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 г. в Лондон. Тя става кралица на 6 февруари 1952 г. и е коронясана на 2 юни 1953 г. Баща ѝ е принц Албърт (който впоследствие се възкачва на трона с името Джордж Шести). Когато Елизабет се ражда, повечето хора не предполагат, че един ден тя ще стане кралица. Първото десетилетие от живота си тогавашната принцеса прекарва спокойно, наслаждавайки се на привилегиите на това да си част от кралското семейство, без върху плещите ти да тежи товара на това да знаеш, че си престолонаследник. Семейството ѝ прекарва половината от времето си в дом в Лондон, а другата - в резиденция в кралския Уиндзорски парк. Елизабет и по-малката ѝ сестра Маргарет получават образованието си у дома, от специални възпитатели. Уроците включват френски език, математика, история, танци, пеене и изкуство.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА КАТО МЛАДА

С избухването на Втората световна война през 1939 г. Елизабет и сестра ѝ са принудени да пребивават извън Лондон, като отсядат в Уиндзорския дворец. От двореца Елизабет прави първото от своите придобили популярност обръщения по радиото. Това се случва през 1940 г. С обръщението си тя цели да вдъхне надежда на британските деца, които биват евакуирани и са принудени да се разделят с домовете си и семействата си. Принцесата, която е тогава на 14 години, демонстрира спокойствието си и твърдия си характер и казва в обръщението си, че "в крайна сметка всичко ще бъде наред, защото Бог ще се погрижи за нас и ще ни дарува с победа и мир".

Елизабет бързо започва да изпълнява и други публични функции. Тя е назначена от баща си за почетен командир на гренадирската гвардия и през 1942 г. прави първата си публична проява, която се състои в инспекция на войските. Тя започва също така да придружава родителите си по време на официалните им посещения в рамките на Великобритания.

През 1945 г. Елизабет се присъединява към Женския спомагателен териториален корпус. Рамо до рамо с други британки, тя усвоява умения, с които да е полезна на въоръжените сили, и се превръща в професионален шофьор и механик. Макар доброволческата ѝ работа да продължава само няколко месеца, тя дава възможност на Елизабет да надзърне в един различен, некралски свят. Тя има шанс да надзърне в този свят още веднъж, когато на нея и на сестра ѝ Маргарет е дадено разрешение анонимно да се смесят с обикновените граждани на Деня на победата в Европа.

Когато дядото на Елизабет, крал Джордж Пети, умира през 1936 г. престолът следва да бъде зает от неговия най-голям син (и чичо на Елизабет) - крал Едуард Осми. Едуард обаче, който има връзка с американката Уолис Симпсън, е принуден да избира между любовта и короната и в крайна сметка абдикира. Това събитие променя хода на живота на Елизабет, тъй като през 1937 на трона се възкачва баща ѝ, крал Джордж Шести, и тя се превръща в престолонаследница.

Заветният миг идва и на 2 юни 1953 г. Елизабет, която тогава е само на 25 години, е коронясана за кралица в Уестминстърското абатство. Тя започва да изпълнява функциите на монарх още на 6 февруари 1952 г., когато умира баща ѝ. Нейната коронация е първата в историята, която е излъчвана по телевизията и това дава възможност на хора от целия свят да наблюдават пищността и зрелищността на събитието.

Няколко години по-рано, отново в Уестминстърското абатство, Елизабет се омъжва за далечния си братовчед Филип, син на гръцки принц. Когато среща Филип за първи път, Елизабет е само на 13. Тя обаче е запленена от него и те поддържат контакт през следващите години, като в крайна сметка се влюбват един в друг. Филип почина на 9 април миналата година, на 99-годишна възраст.

Първото им дете, Чарлз, се ражда през 1948 г., а дъщеря им Ан - през 1950 г. Елизабет ражда още двама синове - Андрю и Едуард, съответно през 1960 и 1964 г.

През 1960 г. Елизабет официално обявява Чарлз за свой наследник и му дава титлата Принц Уелски. Стотици милиони хора гледат церемонията по телевизията.

От брака на принц Чарлз с първата му съпруга, Даяна Спенсър, се раждат две деца - принц Уилям (през 1982 г.), който е втори в наследствения ред за престола, и принц Хари (през 1984 г.).

Дългото и мирно управление на Елизабет Втора е белязано от сериозни изменения в живота на британците и в съдбата на Великобритания. Когато тя става кралица, следвоенна Великобритания все още разполага с големи колониални владения, доминиони и зависими от нея територии. През 50-те и 60-те години на миналия век обаче много от тези владения обявяват независимост.

В качеството си на конституционен монарх, тя не се намесваше в политическите въпроси на Обединеното кралство и не изказваше политическите си възгледи. Въпреки това тя често разговаряше с премиерите си.

Елизабет модернизира монархията, като през 2012 г. се отказа от система за обществено финансиране на монархията, действала близо 250 години. Кралското семейство продължава да получава средства от правителството, но кралицата ограничи разходите.

Въпреки честите призиви да отстъпи престола на сина си Чарлз, Елизабет продължи да изпълнява задълженията си на кралица и след като навърши 90 години. Тя продължи да участва в над 400 събития годишно и да подпомага работата на стотици благотворителни организации и програми.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама