Френски лекар си спомня за последните мигове на принцеса Даяна


Френски лекар си спомня за последните мигове на принцеса Даяна
Снимка: Getty/Guliver Images

Жена, сгърчена на пода на обезобразен автомобил "Мерцедес", в безсъзнание, опитваща се с мъка да диша. Френският лекар няма представа коя е тя и се съсредоточава върху опитите си да я спаси. Двадесет и пет години по-късно Фредерик Майез все още е белязан от случилото се в тунела "Алма" в Париж на 31 август 1997 г. - и от осъзнаването, че е един от последните хора, които са видели принцеса Даяна жива, предаде "Асошиейтед прес".

"Осъзнавам, че името ми винаги ще бъде свързано с тази трагична нощ. Чувствам се малко отговорен за последните й мигове", казва Майез за агенцията.

В нощта на трагедията френският лекар се прибира от парти, когато попада на катастрофиралия автомобил.

Докато Великобритания и почитателите на Даяна по света отбелязват 25-годишнината от смъртта й, Майез си спомня случилото се след катастрофата.

Лекарят шофира към дома си, когато забелязва обвит в дим автомобил "Мерцедес", почти разцепен на две. Той отива към останките, отваря вратата и поглежда вътре.

Какво вижда? "Четирима души, двама от които очевидно бяха мъртви - никакви реакции, никакво дишане, а другите двама от дясната страна бяха още живи, но в тежко състояние. Пътникът отпред крещеше, но имаше дишане. Можеше да изчака няколко минути. Пътничката, млада дама, беше на колене на пода на мерцедеса, беше с наведена глава. Беше й трудно да диша. Имаше нужда от бърза помощ".

Майез изтичва до автомобила си, за да се обади на спешна помощ и да вземе дихателна торба.

"Тя беше в безсъзнание. Благодарение на дихателната ми торба тя си възвърна малко повече енергия, но не можеше да каже нищо".

По-късно лекарят ще научи новината, заедно с останалия свят - че жената, на която се е опитал да окаже помощ, е Даяна, националното съкровище на Великобритания, обожавано от милиони.

"Знам, че е изненадващо, но не разпознах принцеса Даяна. Бях в колата на задната седалка и помагах. Осъзнах, че е много красива, но вниманието ми беше толкова съсредоточено върху това, което трябва да направя, за да спася живота й, че нямах време да мисля коя е тази жена", разказва лекарят.

"Някой зад мен ми каза, че жертвите говорят английски, така че аз започнах да говоря английски, като казах, че съм лекар и съм извикал линейка", споделя Майез. "Опитах се да я утеша".

Докато се опитва да помогне, лекарят забелязва светкавиците на фотоапаратите на папараците, събрали се да документират сцената. Британско разследване установи, че шофьорът на Даяна, Анри Пол, е бил пиян и е карал с висока скорост, за да се изплъзне на преследващите го фотографи.

Майез каза, че няма "никакви упреци" към действията на фотографите след катастрофата. "Не са ми пречили да имам достъп до жертвите. Не съм ги молил за помощ, но те не ми пречеха на работата".

На мястото бързо пристигат пожарникари. Даяна е откарана в парижка болница, където умира няколко часа по-късно. Нейният спътник Доди ал-Файед и шофьорът също загиват.

"Беше огромен шок да науча, че тя е принцеса Даяна и че е починала", казва още Фредерик Майез. "След това започнах да се съмнявам в себе си. Направих ли всичко възможно, за да я спася? Правилно ли си свърших работата?", пита се той. "Обърнах се към моите професори по медицина и полицейските следователи и те се съгласиха, че съм направил всичко възможно".

Годишнината отново събужда тези спомени, но те се връщат и "всеки път, когато минавам през тунела "Алма", споделя Майез.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама