Георги Господинов става Почетен гражданин на София


Георги Господинов става Почетен гражданин на София
Снимка: Getty Images

Столичният общински съвет (СОС) реши Георги Господинов да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на София". СОС прие и присъждането на отличието "Почетен знак" на Столична община на Анджела Родел - преводач, преподавател, музикант и етномузиколог.

Георги Господинов и Анджела Родел получиха най-високото отличие в литературната сфера - наградата "Букър" за романа "Времеубежище" в превод на английски език.

Георги Господинов е български поет, писател, драматург и литературовед, и първият българин. Романът "Времеубежище" е публикуван на 23 езика.

Ажела Родел е преводач на съвременна българска литература, университетски преподавател, музикант и етномузиколог. Преводите й на английски на съвременни български автори са удостоени с редица престижни международни награди.

Вижте още: Георги Господинов: Докато има един народ, който се радва на книга, не всичко е изгубено

"Романът "Времеубежище" на Георги Господинов пожъна безпрецедентен успех в най-новата ни българската литература. Вземаме това решение с благодарност за поводите за гордост на цялата страна. Такъв голям национален успех в последните години не сме имали", заяви пред БТА председателят на СОС Георги Георгиев.

"Решението ни и за Георги Господинова, и за Анжела Родел, е оценка за труда на хората на духа, които създават съвременната българска култура и получават своето признание в цял свят. Те получават и признанието на СОС за изключителните им заслуги за отличието, което получиха заедно не само за "Времеубежище", но и заради работата като преводач на бележити български автори. Много е хубаво, че четящият човек днес има възможност да се докосва до живи класици на българската литература", заяви Георги Георгиев.

На днешното заседание Столичният общински съвет почете с едноминутно мълчание паметта на Анжел Вагенщайн - носител на Голямата награда на София.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама