"Готвачът на звездите" Жан Имбер напуска Париж. Ето къде ще готви


"Готвачът на звездите" Жан Имбер напуска Париж. Ето къде ще готви
Снимка: Getty Images

Виртуоз в приготвянето на специалитети от класическата френска кухня, любимец на световни знаменитости, звезда в социалните мрежи…

Жан Имбер е сред най-актуалните и търсени френски главни готвачи. Макар и само на 41 години, той има сериозен професионален опит, добре дошъл е в кухнята на всеки престижен ресторант. Наричат го "готвача на звездите", защото типично френските му деликатеси са опитвали Мадона, Бионсе, Джей Зи, Фарел Уилямс, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо, Килиан Мбапе ...

Робърт де Ниро стана татко на 79

Досега специалитетите на Имбер бяха привилегия за гостите на емблематичния за Париж ресторант в хотел "Плаза Атене". От следващата седмица обаче главният готвач започва да се грижи за менюто на заведението "Златна палма" в хотел "Мартинез" в Кан, неразривно свързан с кинофестивала.

Талантливият кулинар, който е и страстен любител на киното, казва, че с решението си да се премести на Лазурния бряг реализира своя детска мечта. В Кан "... ще се сбъдне това, което 16-годишното хлапе … никога не би си и помислило, че е възможно: ще стана главен готвач на "Мартинез", написа Жан Имбер в профила си в Инстаграм. Постът му бе придружен и със снимка с негови акредитации за престижния филмов форум от последните 25 години. Той не само редовно присъства като зрител, но и готви за световни актьори и режисьори, което "винаги ме е карало да мечтая".

Жан Имбер признава, че от дете е запален по филмите. "Връзката между гастрономията и киното винаги е много вдъхновяваща”, споделят той пред френски медии. И очевидно става все по-силна, поне за Имбер, който ще демонстрира кулинарния си талант на превърналия се в символ на Кан булевард "Кроазет", където се намира и хотел "Мартинез".

"Очаквам с нетърпение да се видим на 16 май - денят на откриването на фестивала, за първия обяд", написа още той в Инстаграм.

Ден по-рано досегашният главен готвач на "Златна палма" - Кристиан Синикропи, ще бъде домакин на традиционната вечеря за журито на фестивала. Обичайно менюто се пази в тайна. Това ще бъде и последният ангажимент на Синикропи там, преди да предаде щафетата на Жан Имбер.

След края на кинофорума, на 27 май, ресторантът "Златна палма" - единственият в Кан, получил две звезди на "Мишлен", затваря врати за клиенти заради ремонтни дейности. Плановете предвиждат обновеното заведение с ново меню, съставено от Жан Имбер, да приеме първи посетители през пролетта на 2024 г., вероятно за следващото издание на кинофорума.

В преследване на детската си мечта, Жан Имбер решава да напусне парижкия ресторант в хотел "Плаза Атене", който поема през 2021 г. от легендата на френската висша кулинария - Ален Дюкас. Тогава младият талант, без да е спечелил звезда "Мишлен", предизвика изумление и смут в света на гурме гастрономията, като наследи главния готвач с най-много от висшите отличия в тази сфера в света - общо 21 звезди за всичките му 34 ресторанта.

Жан Имбер обаче бързо доказа, че напълно основателно Дюкас му е гласувал доверие и му е поверил ресторанта в "Плаза Атене". Три месеца след като го оглавява, той се сдобива с първата звезда на "Мишлен". Отличен е за начина, по който "се връща към класическите съкровища на националния репертоар", сред които омар, приготвен по френска рецепта от 60-те години, телешко "Орлов", говеждо а ла Ришельо. Главният готвач съставя меню с типични френски ястия за гостите на ресторанта.

Защо залага на традиционната за родината си кухня? "За мен това е Париж. Това е булевард "Монтен". Да изградя френски ресторант в автентичен стил е много важно за мен... . Френската кухня е най-известната в света. Съществува от толкова дълго време, че се вдъхновявам да поднасям история”, обясни преди време той в интервю за списание "Форбс".

Жан Имбер започва да готви, когато е само на осем години. Неговото вдъхновение е баба му - Никол Имбер, неговата "Мами", от която се учи на основите на традиционната френска кухня. Родителите му са далеч от кулинарията, но възрастната жена успява да запали интереса на момчето. Имбер я обожава, не спира да й благодари и да повтаря, че заради нея се е превърнал в готвачът, който е днес. За смъртта на 94-годишната жена той съобщи в първите дни на 2020 г. "Ти ме накара да изживея всички мечти, за които може да мечтае внуче с баба си. Човекът, който съм, е изпълнен с милиони спомени за теб, така че ти никога няма да ме напуснеш", написа в профила си в Инстаграм майстор-готвачът в нейна памет.

Преди да достигне кулинарните върхове, Жан Имбер изучава тънкостите на кулинарията в продължение на две години в института "Пол Бокюз" в Лион. Преминава и през школите на майстори на висшата кулинария като Мишел Ростан в Париж и Антоан Вестерман в Страсбург.

Жан Имбер влиза в светлината на прожекторите през 2012 г., след като печели френското телевизионно състезание "Топ готвач". Този успех дава летящ старт на кариерата му.

На 22 години е, когато решава да отвори свой ресторант - "Акажу" се намира в 16-и район на Париж и бързо става популярен сред световни звезди от ранга на Робърт де Ниро, Жерар Депардийо, Джони Холидей, Лейла Бехти, Бионсе, Джей Зи. Певицата и съпругът й често хапват от специалитетите на Имбер и задължително го поздравят. През октомври м.г. по време на поредна визита в Париж и в ресторанта на "Плаза Атене" майстор-готвачът публикува снимки в социалните мрежи, на които е посрещал кухнята си Бионсе и Джей Зи.

Сред най-големите почитатели на Имбер е и певецът Фарел Уилямс, с когото отваря два ресторанта - единият е в Маями, а другият - в Сен Тропе. Уилямс казва, че е искал да си партнира с него, защото "готвенето му е като рисуване, а смисълът личи от избора на съставки".

В чест на любимата си баба през 2019 г. Жан Имбер решава да преобрази първия си парижки ресторант и да сервира на гостите си, вдъхновени от неделните дни, прекарани с баба му. И "Акажу" е прекръстен на "Мами". Той публикува и готварска книга с колекция от най-добрите неделни ястия на възрастната дама. Малко след смъртта й Имбер обяви, че затваря ресторанта заради емоционални причини.

Французинът съставя менютата на престижни ресторанти, сред които са "Кабан" в луксозния хотелски комплекс "Шевал блан" на карибския остров Сейнт Бартс, на "Mосю Диор" - заведението в централата на модната къща "Диор", намираща се на булевард "Монтен", точно срещу хотел "Плаза Атене".

Въпреки натоварения график за Жан Имбер работата е удоволствие и е отдаден на "храната, която създаваме с екипа ми, насладата, изпитана от хората, и отговорността да поддържаме тази магическа енергия жива". Майсторът на висшата френска кулинария признава, че е мечтател, "едно момче, което се опитва да се придържа към своите приказки".

"Имам мечти, а не цели…Не планирам нищо предварително, а предпочитам да приема, че ако работиш усърдно и си отворен към света, то възможностите ще се появят", допълва Имбер.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама