Ивайло Цветков-Нойзи: 10 години съм се занимавал с голи жени (ВИДЕО)


Ивайло Цветков-Нойзи: 10 години съм се занимавал с голи жени (ВИДЕО)
Снимка: Once Upon a Time Biblioteka

"Много хора биха искали да са като мен - аз съм основател и главен редактор на списанията Playboy и Maxim. Това означава, че 10 години съм се занимавал с голи жени… професионално!", заяви Ивайло Цветков-Нойзи в новия епизод подкаста - "При ТоТо:".

Пред водещия Toто Йотов (ТоТо от СкандаУ) културният антрополог "от ренесансов тип" представи книгата си "Диалози", която включва 26 диалога със съвременни мислители, сред които: Георги Господинов, Ицо Хазарта, Теди Москов и др. Целта на книгата си Нойзи определя като опит "да остави мисловно свидетелство за времето, в което живеем". Обяви, че вече мисли и за втори том на книгата и побърза да покани Тото да се включи в диалозите му: "Чувствай се поканен! Такива будни хора като теб ни трябват!".

През Тото съпругът на Мария Игнатова разкри не само "рецептата" как Playboy стига до България, но и обяснява защо "от горе" не позволяват Лили Иванова да бъде на първа корица на пилотния брой у нас, въпреки че присъства с фотосесия на страниците му. Признава още, че не е било лесно в началото да накарат жените да се съблекат: "Не беше лесно заради социалния контекст и реакцията – тая, щом се е съблякла, значи, ясно е каква е…". Развенча и мита за колосалните хонорари, които жените са получавали. По думите му "това са екзотични разкази", а истината е, че са го правили най-вече заради славата и това, че всеки носи доза ексхибиционизъм в себе си.

Ивайло Цветков е категоричен: "Аз съм нацист спрямо чалгата".

"В началото не си ли помислихте да хванете чалгите, че те ще се навият първи? - пита Тото. А Цветков бързо подчерта, че докато той е работел в списанията, "нито една чалга" не се е появила на страниците им: "Аз съм нацист в това отношение. Нито искам да се споменава, нито да я чувам (*чалгата). Ако имаше начин, бих я изхвърлил от медиите - да си остане в кръчмите само. Което, разбира се, е невъзможно, особено в либертарианска среда…".

"Дразни ме културата, която влачи със себе си, а не това, че се е превърнала в бизнес.". По думите му това е "културата на лесното, която налага идеята за бърз и лесен успех през дейност, извън рамките на закона".

Тото към Нойзи: Ако вътре (в чалгата) имаше хубави текстове, хубава лирика, щеше ли да е по-лесно да я приемеш?

"Въпросът е какво е хубав текст. Там не може да има хубави текстове, защото все пак е поп култура, макар и субкултура, превърната в такава. И мястото на хубавите текстове очевидно не е там. Имаш рап, и то много добър български рап - и не говоря само за Хазарта, за вас (*СкандаУ) и т.н., който си струва да бъде слушан, защото е и социален… А чалгата се превърна в естрадна музика… започнаха да имитират някакви западни певици, но базово това за мене си остава субкултура."

"Това музика за хората с ниски страсти ли е?", го попита Тото. "Това е за хората, на които в умствения им софтуер няма идеята за окултуряване, в смисъла, в който ние го разбираме. В същото време не можем да делим културата само на висока култура и ниска, защото между тях има още 100 вида култура", твърди публицистът Ивайло Цветков.

Вижте в долното видео какво още сподели Нойзи:

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама