Крал Чарлз III ще носи 10 килограма злато на коронацията утре


Крал Чарлз III ще носи 10 килограма злато на коронацията утре
Снимка: Getty Images

Крал Чарлз III ще бъде облечен в церемониално облекло по време на коронацията, тежащо над 10 килограма. По време на официалната коронация на 6 май 74-годишният крал на Великобритания ще бъде облечен в тежки церемониални одежди от коприна, злато и скъпоценни камъни. На 1 май Бъкингамският дворец публикува пълния списък с дрехи и бижута, които новият британски монарх ще носи преди и по време на церемонията.

Принцеса Шарлот навърши 8 (СНИМКА)

Чарлз III ще се появи пред публиката в тежка епископска златна дреха като суфликс, която е носена в деня на коронацията от всички негови предшественици. В същото време монархът по-рано заяви, че мисли за по-скромна и по-малко традиционна церемония.

За ритуала по облекло, по време на който се провежда коронацията, Чарлз ще бъде облечен в дълга роба със златни ръкави, наречена Супертуника, направена за неговия прадядо Джордж V през 1911 г. Тя също беше носена на коронацията си от майка му на настоящия монарх Елизабет II. Изтъкана от златен плат, който представлява копринени нишки, увити в тънки ивици от злато или позлатен метал, Супертуниката, известна още като Златната пелерина, тежи около 2 килограма и е бродирана със стилизирани арабески и флорални шарки. Над Супертуниката Карл ще носи дълга роба, наречена Imperial Robe или Royal Robe, която е поръчана от крал Джордж IV през 1821 г. Тя тежи около 3-4 килограма. Понякога се нарича също Pallium или Dolmatica. Изработена от златен плат, тя е избродиран с цветни лилии (препратка към претенциите на Великобритания за трона на Франция), имперски орли и национални флорални мотиви от розови рози на Тюдорите, син шотландски трън и ирландска детелина.

Мантията се закопчава на гърдите със закопчалка със златен орел. Носен е на коронации от предишни британски монарси. Короната на Свети Едуард ще добави още 2,2 килограма към тоалета. В същото време сегашната коронация вероятно ще бъде най-кратката в историята на Великобритания, след като Чарлз III реши да пропусне редица от традиционните етапи на церемонията. По-рано беше съобщено, че Чарлз III се оказа милиардер. Според експерти състоянието му е 1,82 милиарда паунда.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама