Маратонки на Кание Уест поставиха два рекорда


Маратонки на Кание Уест поставиха два рекорда
Снимка: Getty Images/Guliver

Маратонки на американския рапър Кание Уест бяха продадени на търг за рекордните 1,8 милиона долара, съобщава ТАСС, позовавайки се на публикация на "Сотбис" в Twitter.

Това е чифт маратонки, разработени от Уест през 2008 г. в сътрудничество с американската компания Nike. Известни са като Nike Air Yeezy 1. Те отбелязват раждането на марката Yeezy, която и до днес е високо ценена от колекционерите. От 2015 г. маратонки под марката Yeezy се произвеждат от германския концерн Adidas.

Черните маратонки с бежова подметка, проектирани от Уест в сътрудничество с дизайнерите на Nike Марк Смит и Тифани Биърс, са произведени в един-единствен екземпляр, изключително за самия певец и не са повтаряни по-късно. Рапърът се появява с тях публично на наградите "Грами" през 2008 г. По-късно това копие е продадено на благотворителен търг в подкрепа на една от болниците в Орегон и доскоро се съхранява в частна колекция.

На частен търг в Хонконг от 21 до 26 април чифтът е купен за 1,8 милиона долара от Rares, компания, която купува и препродава редки и колекционерски обувки. През юни тази година компанията възнамерява да предложи на всички да закупят "дял" в чифта маратонки, чиято цена, както се очаква, с течение на времето ще нараства.

Nike Air Yeezy 1 постави два рекорда наведнъж - като първата маратонка, продадена за повече от 1 милион долара, и като най-скъпата маратонка в историята. Предишният рекорд беше поставен през май 2020 г., когато Nike Air Jordan 1 в най-търсената колекционерска червена, черно-бяла цветова схема "Чикаго" беше продадена в "Сотбис" за 560 000 долара. Те бяха носени в игра през 1985 г. от баскетболната легенда на "Чикаго Булс" Майкъл Джордан. Преди това рекордът беше държан от маратонките Moon Shoe, пуснати от Nike през 1972 г., продадени за 437 500 долара.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама