Нова виртуална галерия се бори с проблемите на храненето


Нова виртуална галерия се бори с проблемите на храненето
Снимка: стоп кадър

Първата интерактивна галерия с творчество на хора, страдащи от анорексия, булимия, хиперфагия и други хранителни разстройства е вече онлайн. SML Аrt си поставя задачата да повиши информираността в обществото за този вид душевни страдания с помощта на приятелски разговор и разбиране, а не със заклеймяване и назидание. Крайната цел е превенция на хранителните разстройства.

Авторите от "Живот на килограм" искат с помощта на творчеството да ни помогнат да погледнем през очите на човек, страдащ от проблеми с храненето.

Има два начина да се преживее SML art - първият е посетителят да се впусне сам във виртуалната разходка. Той ще научи за основни психологически аспекти, които могат да отключат проблеми с храненето, в края на всеки раздел има и психологически задачи за себепознание, с чиято помощ посетителят ще може да предизвика себе си.

За максимална достъпност за хора с увреждания, съдържанието може да се чете или да се слуша като аудио запис.

Не по-малко вълнуващ е вторият вид виртуална разходка в SML art. Неин водач е Любомира Манчева, психолог, психотерапевт и автор на идеята за интерактивната галерия. Тя ще даде изключително интересен и задълбочен поглед върху хранителните проблеми и терапевтичната сила на творчеството. За нея желаещите трябва да се запишат предварително на сайта на SML Art.

***

SML Аrt е пореден проект на екипа психолози и психотерапевти от "Живот на килограм" - благотворителна програма за сред учениците от 12 до 18 години, която си постави амбициозната цел да обърнат тревожната тенденция към непрекъснато увеличение на случаите на проблеми с храненето. Чрез творчески подход и игрови методи, вдъхновени от метода на психодрамата, младите хора осъзнават връзката с храната и възпитават у себе си бдителност към хранителни проблеми. За съжаление, възрастта на тийнейджърството е моментът, когато подобни душевни страдания се появяват за пръв път. Затова и превенцията трябва да започне много рано. До този момент през програмата са преминали стотици ученици в десетки учебни заведения в цялата страна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама