Осъдиха певеца Ар Кели на 30 години затвор


Осъдиха певеца Ар Кели на 30 години затвор
Снимка: Getty Images

R&B изпълнителят Ар Кели е осъден на 30 години затвор за ръководене на продължили десетилетия усилия за набиране и склоняване на тийнейджъри и жени за секс.

Съдия Ан Донъли произнесе присъдата във федералния съд в Бруклин почти година след като 55-годишният Кели беше осъден от нюйоркско жури.

"Присъдата е произнесена: Кели е осъден на 30 години", съобщи в Twitter прокуратурата на САЩ за източния район на Ню Йорк.

Прокурорите настояваха съдът да вкара изпълнителя на "I Believe I Can Fly" зад решетките за поне 25 години, като заявиха, че той все още "представлява сериозна опасност за обществото".

През септември пропадналата суперзвезда беше призната за виновна по всичките девет обвинения, които му бяха повдигнати, включително най-сериозното - за рекет.

"Действията му бяха нагли, манипулативни, контролиращи и принудителни. Той не показа разкаяние или уважение към закона", пишат прокурорите в бележката си за присъдата.

Адвокатите на Кели призоваха за по-лека присъда с максимален срок от около 17 години.

Присъдата идва малко повече от месец преди да започне подборът на съдебни заседатели в отделния, дълго отлаган федерален процес срещу Кели в Чикаго на 15 август.

По това дело се твърди, че Кели и двама негови бивши съдружници са фалшифицирали процеса за порнография на певеца през 2008 г. и са прикрили дългогодишни сексуални посегателства над малолетни.

Музикантът, който някога доминираше на R&B сцената, е подложен на съдебно преследване и в други две щатски юрисдикции.

Осъждането на Кели в Ню Йорк се възприема като крайъгълен камък за движението #MeToo: Това беше първият голям процес за сексуално насилие, в който повечето обвинители бяха чернокожи жени.

Това беше и първият случай, в който Кели беше изправен пред наказателни последици за насилието, което според слуховете в продължение на десетилетия е причинявал на жени и деца.

Прокурорите бяха натоварени със задачата да докажат вината на Кели за рекет - федерално обвинение, което обикновено се свързва със синдикатите на организираната престъпност и което представяше Кели като шеф на предприятие от сътрудници, които са улеснявали злоупотребите му.

Като призоваха 45 свидетели, сред които 11 предполагаеми жертви, те старателно представиха схемата на престъпленията, които според тях роденият като Робърт Силвестър Кели е извършвал години наред безнаказано, възползвайки се от славата си.

За да осъдят Кели за рекет, съдебните заседатели трябваше да го признаят за виновен за поне две от 14-те "предикатни деяния" - престъпленията, които са елемент от по-широкия модел на незаконно поведение.

Свидетелските показания, които трябваше да докажат тези деяния, включваха обвинения в изнасилване, дрогиране, лишаване от свобода и детска порнография.

Обвинителите му описваха събития, които често се отразяваха едно на друго: Много от предполагаемите жертви твърдят, че са се запознали с певеца на концерти или в търговски центрове, а след това членове на антуража му са им връчили листчета с данни за контакт с Кели.

Няколко от тях твърдят, че им е било казано, че той може да подпомогне стремежите им в музикалната индустрия.

Но прокурорите твърдят, че вместо това всички са били "индоктринирани" в света на Кели - подготвени за секс по негова прищявка и държани в подчинение чрез "принудителни средства за контрол", включително изолация и жестоки дисциплинарни мерки, чиито записи бяха пуснати пред журито.

Основна тема в делото заема връзката на Кели с покойната певица Аалия.

Кели пише и продуцира първия ѝ албум - "Age Ain't Nothin' But A Number" - преди да се ожени незаконно за нея, когато тя е едва на 15 години, защото се страхува, че тя е бременна от него.

Бившият му мениджър призна в съда, че е подкупил служител, за да получи фалшива идентификация, позволяваща сключването на съюз, който по-късно беше анулиран. 

Изтоник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама