Отиде си големият музикант Ленард Коен


Отиде си големият музикант Ленард Коен
Снимка: Getty Images/Guliver

Ленард Коен – един от най-почитаните и неподражаеми поети и музиканти на своето поколение, почина на 82 години, оповести съобщение на неговия сайт и на страницата му във Facebook.

"С дълбока скръб ви съобщаваме, че легендарният поет, автор на песни и артист Ленард Коен почина. Загубихме един от най-уважаваните музиканти и мечтатели", пише във Facebook.

Коен израства в Монреал, Канада, но по-късно живее в Калифорния.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо описа Коен като "Забележителен жител на Монреал”. В изявлението си Трюдо посочва: "Ленард, ничия друга поезия и музика не звучаха и не въздействаха като твоите. Ще ни липсваш". Коен беше близък приятел на бащата на Джъстин – Пиер Трюдо.

Кметът на Монреал Денис Кодър нареди знамената да бъдат наполовина спуснати в памет на Коен. В Twitter Кодър написа, че си е отишъл "един от най-великите посланици на Канада и нейна емблематична фигура”.

Десетки почитатели се събраха спонтанно със запалени свещи и цветя около дома на Коен в Монреал след новината за кончината му.

Млади и стари, феновете на Коен озвучиха околността с негови песни, които звучаха от смартфоните им.

Последният албум на Коен "You Want It Darker" излезе миналия месец.

Звукозаписната академия, която през 2010 година удостои Коен с "Грами" за цялостен принос, го почете като "един от най-дълбоко уважаваните поп поети и отправна точка за много текстописци.

Силви Симънс, която е биограф на Коен, написа във Facebook: "Той почина след като създаде шедьовър. "You Want It Darker" е един от най-богатите, дълбоки и красиви албуми в творчеството на богат, дълбок и красив автор”. "Толкова много разкази за музиканти имат тъжен край, но не и този за Ленард. Той беше готов, не се поколеба, когато вече беше приключил желаното. Познаваше тъмнината, гледаше право в очите й и дори намираше забавната страна на всичко това”.

Симънс цитира думите на Коен, че "светът е пълен с конфликти и неща, които няма как да бъдат примирени, но има и моменти, когато можеш да обгърнеш цялата тази бъркотия".

Самият Коен признава "винаги съм обичал рока. Спомням си първия път, когато чух Пресли, колко удовлетворен и благодарен се почувствах, че всичко онова, което беше вътре в нас и в него от толкова дълго, накрая получи специфичен израз”.

В последните години от живота си Коен става зен монах и живее уединен в манастир в Калифорния, където го наричат Мълчаливия.

Както отбелязва "Гардиан”, почитателите често търсят духовни напътствия от идолите си, но Коен беше рядък пример на идол, който наистина можеше да им ги даде.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама