Почина дизайнерката Вивиан Уестууд


Почина дизайнерката Вивиан Уестууд
Снимка: Getty Images

Британската дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст, предадоха световните агенции, като цитираха съобщение на страницата на модната ѝ къща в Twitter.

"Вивиан Уестуд почина днес (29 декември, бел.р). Мирно, обкръжена от семейството си в Клапам, Южен Лондон. Светът има нужда от хора като Вивиан, за да се промени към по-добро", се казва в текста.

Уестуд се прочу в началото на 70-те, създавайки дрехи за рокери и пънкари, продавани в лондонския магазин на съпруга ѝ – музиканта, моделиер и продуцент Малкълм Макларън. Когато Макларън стана мениджър на пънк групата "Секс пистълс", двамата заедно с Уестуд станаха автори на визията на членовете ѝ. Впоследствие тя пусна собствен бранд за дрехи и определи насоката за развитие на света на високата мода за години напред, като го обогати с елементи от пънк рок и ню уейв културата.

През 1992 г. Вивиан Уестуд стана дама офицер на ордена на Британската империя, а през 2006 г. – дама командор. До края на живота си тя заемаше активна политическа позиция, участвайки в протести срещу изкопаемите горива и ядрените оръжия. Тя бе сред постоянните участници на публичните акции в подкрепа на основателя на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който лежи в лондонски затвор.

През 2016 г. Уестуд взе участие в демонстративното изгаряне на колекция от сувенири, свързани със Sex Pistols, на стойност между 5 и 10 милиона лири (5 655 150 - 11 310 300 евро по днешния курс). Акцията бе организирана в Лондон от собственика на колекцията, бизнесмена Джо Коре – син на Уестуд и Макларън, в знак на протест срещу съвременния мейнстрийм в музиката.

Ето и 5 силни цитата, с които ще запомним Вивиан Уестууд:

"Никога не съм правила усилия, за да получа любов. Защото ще получа трофей. Любовта трябва да е лесна и да идва сама. Другото е преследване и изнасилване, което завършва със самоубийство или в най-добрия случай с рецепта за по-силни успокоителни."

"Днес е модерна "еднократната мода", а това означава, че купуваме количество, а не качество."

"За мен животът е непрекъснато преминаване през различни етапи. Наясно съм, че всичко има начало и край. Срещаш някого и той те прецаква, не си допадате. Стискате си ръцете и продължаваш напред. Това не е твоят човек, колкото и да се тръшкаш."

"Модата е нещо изключително важно. Тя прави живота по-качествен и, както всяко нещо, което доставя удоволствие, си заслужава да бъде направена добре."

"Никога не гледай назад, никога не искай да върнеш времето. Аз не обичам историята, тя и без това е написана по хиляди страници. Моето време никога не е било, то винаги е!"

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама