Почина известният композитор Енио Мориконе


Почина известният композитор Енио Мориконе
Снимка: Getty Images/Guliver

Италианският композитор и ностител на "Оскар" Енио Мориконе е починал на 91-годишна възраст, съобщава агенция АНСА.

Мориконе си е отишъл тази сутрин в римска клиника от фрактура на бедрената кост.

Адвокатът му сподели, че погребението на твореца ще се проведе без публична панихида.

Мориконе е световноизвестен със своята филмова музика. Той е написал музиката към повече от 570 филма, 30 от които уестърни. Една от най-известните му творби е музиката за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне "Добрият, лошият и злият".

Мориконе е роден в Рим и изучава тромпет, композиция и хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Започва да пише музика към филми през 1955 г., но продължава да композира класическа музика. През 1964 г. започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи.

През 2007 г. получава "Оскар" за цялостно творчество. През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена "Пабло Неруда" за заслуги към изкуството и културата. Удостоен е и с титлата Почетен доктор на Нов български университет (11 декември 2013 г.).

Сред по-известните филми с негова музика са "За шепа долари", "Малена", "Имало едно време на Запад", "Професионалистът", "Ново кино "Парадизо", "Бъгси", както и последната му работа с Куентин Тарантино във филма "Омразната осморка".

"Професията ми е композитор. Когато излизам на сцената, винаги съм много нервен, много загрижен за детайлите. До толкова, че не дирижирам друга, освен собствената си музика. Но като цяло не се налага да се оплаквам, изпълненията често са перфектни" казва диригентът. "Понякога гледам другаде. Но това е така, защото все още и винаги чувам музика в главата си. Моята, тази на другите. Най-лошото е, че съм убеден, че музиката е напълно безполезна, че е порок. Тъй като тя отнема толкова време, че трябва да пропусна много други неща заради нея". Това каза Мироконе преди време в интервю за списание "Пари мач".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама