Почина легендарният дизайнер Карл Лагерфелд


Почина легендарният дизайнер Карл Лагерфелд
Снимка: Getty Images/Guliver

На 85-годишна възраст си отиде Карл Лагерфелд, главният дизайнер на модна къща Chanel, съобщи в. "Фигаро". Той е страдал от рак на панкреаса.

Лагерфелд е починал днес в Париж, след като е бил закаран по спешност в болница. През последните седмици здравето му е било влошено. През януари той за първи път не се появи на ревю на Chanel, като тогава отсъствието му беше оправдано с "голяма умора".

"Той се бори много смело с болестта си. Карл беше много горд от здравословния си начин на живот, затова диагностицирането му с рак на панкреаса беше голям шок за него", каза източник пред "Дейли мейл".

"Модната къща на КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД споделя с голяма тъга, че нейният творчески директор, Карл Лагерфелд, си отиде днес, 19 февруари 2019 година, в Париж, Франция. Той беше един от най-влиятелните и прочути дизайнери на 21-и век. Емблематичен и универсален символ на стил. Воден от феноменално чувство на креативност, Карл притежаваше голяма страст и любопитство. Той оставя след себе си невероятно наследство като един от най-великите дизайнери на нашето време. Няма думи, с които да изразим колко много ще ни липсва." Това гласи официалното изявление от неговата собствена марка в Instagram.

Лагерфелд е роден през 1933 година в Хамбург в заможно семейство. Родителите му Отто и Елизабет Лагерфелд са производители на консервирано мляко (Glücksklee-Milch GmbH). Самият той дава като рождена дата 1938 година, докато вестникът "Bild am Sontag" не публикува откъси от кръщелното му свидетелство, където е записана 1933 като година на раждане. Така Карл празнува официално през 2003 своя 65-и рожден ден и през 2008 своя 70-и, въпреки че е по-стар. След появата на действителната рождена дата, някои медии използват действителната, други – официалната.

През 1944 година се премества в Бад Брамщед, където е ученик в училището Юрген Фулендорф. През 1953 година Карл, заедно с майка си, напуска Германия и се установява в Париж. Там учи в лицея Монтен. Според самия него обича да живее сам.

През 1955 година започва работа в ателието на Пиер Балмен, а три години по-късно чиракува при Жан Пату, от когото получава най-важните си уроци по отношение на модата. През 1959 година напуска модната къща и става дизайнер на свободна практика, като изпълнява проекти за Krizia, Charles Jourdan и Valentino.

През 1964 година, разочарован от света на висшата мода, Лагерфелд изоставя Париж и отива да учи изкуства в Италия. Три години по-късно се завръща в модния бранш като консултант по дизайн във Fendi.

Карл Лагерфелд

През 70-те името му става популярно с работата за Chloe, където получава картбланш за изработването на колекциите прет-а-порте. Моделите му са истинско предизвикателство за съвременната мода и за кратко време му носят международна популярност. Така през 1983 година Лагерфелд се озовава в екипа на Chanel, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на историята на модата. Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на критиците, той успява да върне марката под прожекторите на голямата мода. Създава иновативни вариации на класическите модели на Chanel, комбинирайки строгия стил на Коко Шанел и съвременните тенденции, което довежда марката до върха през 80-те и 90-те години. През 1997 списание Vogue обявява Лагергелд за "несравним интерпретатор на настроението на момента".

Въпреки че е работил за доста модни марки, той успява да запази собственото си чувство за стил по време на цялата си кариера. Успехът му се дължи най-вече на това, че дизайнерът не се страхува да демонстрира явно мнението си и да провокира публиката с неочаквани новаторски решения.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама
Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама