Почина Сидни Поатие – първият чернокож мъж, спечелил Оскар


Почина Сидни Поатие – първият чернокож мъж, спечелил Оскар
Снимка: Getty Images

На 94-годишна възраст си отиде Сидни Поатие – първият чернокож мъж, спечелил "Оскар" за най-добър актьор. Той беше и най-възрастният жив човек, спечелил награда за най-добър актьор, съобщи "Индипентънт".

Новинта бе съобщена от министъра на външните работи на Бахамите Фред Мичъл.

Бахамско-американската звезда Поатие получава автоматично американско гражданство, след като се ражда неочаквано в Маями през февруари 1927 г., докато родителите му са там на гости.

Той израства на Бахамите, но се премества в САЩ, когато е на 15 години. Само година по-късно получава първата филмова роля в "Blackboard Jungle".

Когато през 2001 г. Дензъл Уошингтън стана вторият чернокож, спечелил наградата за най-добър актьор за филма "Тraining Day", той каза: "Винаги ще те следвам, Сидни. Винаги ще вървя по стъпките ти. Няма нищо друго, което бих предпочел да правя, сър."

Сидни Поатие, който на 20 февруари 2021 г. навърши 94 години, е получил практически всяка възможна награда в шоубизнеса: "Оскар", "Грами", "Златен глобус", както и награди за творчески постижения от AFI, BAFTA, NAACP Image Awards, SAG и Kennedy Center Honors. И това далеч не са всичките му отличия. Въпреки че славата му е огромна, те не са достатъчни, за да предадат дълбочината на трайното му въздействие върху развлекателната индустрия, започвайки с това, че е първият чернокож носител на "Оскар" за най-добър актьор за филма от 1963 г. "Lilies of the Field".

Липсата на расово разнообразие във филмовата индустрия все още е проблем и в XXI век. Но такова почти не съществува, когато Поатие дебютира в киното през 1950 г.във филма "No Way Out". В главните роли има и други чернокожи актьори, включително Джеймс Едуардс и Хари Белафонте, но те се появяват изключително рядко. А Поатие завладя общественото внимание както никой преди него, с мекия си, но мощен глас (с онзи лек, неидентифицируем акцент от Бахамите) и, най-важното – със своята почтеност.

Към 1965 г., две години след "Lilies of the Field" той е толкова утвърдена звезда, че един от водещите материали на сп. "Варайъти" от 1968 година носи заглавието: "Поатие или нищо". Статията критикува филмовите студия, че избягват филми с расова тематика, освен ако в тях не участва актьорът. Той отваряше врати, но това не ставаше бързо и не беше всеобхватно.

Най-известните му филми, носещи огромен касов успех, са "На учителя с любов" и "Познай кой ще дойде на вечеря". За всеки от тях актьорът получава впечатляващия за края на 60-те години хонорар от 750 000 долара.

Но въпросът, разбира се, не е само в парите. В тази статия от 1968 г. "Варайъти" заявява, че актьорът е създал напълно оформени и ярки персонажи. Поатие показа интелигентност, лидерство, хумор и закачлива сексуалност, която е "на милиони светлинни години отвъд" стереотипите на по-ранните му роли през 50-те години.

През следващите няколко десетилетия с таланта си Поатие сякаш просветлява публиката, като създава живи и триизмерни образи, докоснали и отворили очите на хора, които вероятно никога досега не бяха срещали чернокож. Той изигра герои, които хората искаха да познават по-добре и лично.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама