Почина съпругата на Йосиф Сърчаджиев


Почина съпругата на Йосиф Сърчаджиев
Снимка: БГНЕС

Почина сценаристката и драматург Райна Томова-Сърчаджиева, съобщи съпругът ѝ Йосиф Сърчаджиев, с когото имаха над 60-годишен брак.

Коя беше Райна Томова-Сърчаджиева

Райна Томова е родена на 8 септември 1940 г. в Стара Загора. Завършва гимназия в родния си град, а след това – актьорско майсторство във ВИТИЗ (дн. НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“ в София. Следват няколко години на сцената на театрите в Хасково и Кърджали.

Освен от театъра Райна Томова е увлечена и по поезията. За първи път печата стихове още като ученичка в старозагорския вестник „Септември“. Нейни произведения са публикувани и в „Пламък“, „Литературен фронт“, „Пулс“, „Български воин“ и други, а първата й стихосбирка „Идвам от юг“ е издадена през 1968 г.

Сред филмите, на които Райна Томова е сценарист, са „Дубльорът“ (1974), „Помен“ (1979), „Адаптация“ (1981), „Трудни деца“ (1982), „Завръщане“ (1983) и др. Авторка е на поредица от документални филми за трудните деца, за заселването на Странджа-Сакар и др.

Райна Томова е и автор на пиесата за деца „Цар Двойко от VІб”, наградена в конкурса на Министерството на народната просвета, Комитета за култура и изкуство и Централния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз по случай двадесетгодишнината на Димитровската пионерска организация „Септемврийче“.

През 1963 г. Райна Томова се омъжва за актьора Йосиф Сърджачиев. Запознават се година по-рано в Стара Загора, докато Йосиф Сърджачиев е гимназист. Двамата имат син и дъщеря.

През 1999 г. Райна Томова дебютира като режисьор на театралната сцена с пиесата „Случка в зоопарка“ от Едуард Олби в общинския театър „Възраждане“ в София. Премиерата е на 12 февруари, а в нея участват съпругът й Йосиф Сърджачиев и дъщеря им Ана. През 2017 г. на сцената на Драматичния театър „Гео Милев“ в Стара Загора е поставена пиесата „Цар последен“, написана от Райна Томова с режисьор Йосиф Сърчаджиев.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама