Показаха първите монети с лика на крал Чарлз III (ВИДЕО)


Показаха първите монети с лика на крал Чарлз III (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Днес бяха показани за първи път нови монети с портрета на крал Чарлз III, като до седмици в обръщение ще влязат 50 пенса с неговия образ.

"Би Би Си" получи първи достъп до монетите от 50 пенса и възпоменателната монета от 5 лири, които включват изображение на краля, дело на британския скулптор Мартин Дженингс.

Монетите следват вековната традиция, според която монархът е обърнат наляво - в обратната посока на своя предшественик.

Както и при предишните британски крале и за разлика от кралицата, той не носи корона.

Крал Чарлс III лично е одобрил изображението и според запознати е доволен от приликата.

Кралският монетен двор ще пусне монетите за продажба на колекционери в началото на следващата седмица. Монетата от 50 пенса ще бъде достъпна за общо ползване много преди края на годината, като ще се разпространява според търсенето от банките и пощите.

Новата монета ще бъде в обращение заедно с монетите с лика на покойната кралица, така че тези 27 милиарда монети все още ще бъдат приемани в магазините.

Ан Джесъп, главен изпълнителен директор на Кралския монетен двор, заяви, че монетите обикновено издържат 20 години, така че и монетите с лика на кралица Елизабет, и тези с образа на крал Чарлс III ще бъдат в обръщение заедно още дълги години.

"Хората не трябва да се притесняват, ако имат монети с кралицата. Ние ще запазим тези монети в обръщение", каза г-жа Джесъп. "Виждаме, че хората преминават към различни форми на плащане, но те наистина обичат да използват и монети по много различни причини".

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама