Скандал с Мила Роберт: Захвърли българското знаме на София прайд (ВИДЕО)


Скандал с Мила Роберт: Захвърли българското знаме на София прайд (ВИДЕО)
Снимка: Mila Robert/Instagram

Скандал се заформи заради участието на певицата Мила Роберт на тазгодишното издание на "София прайд". На събитието, което се проведе в събота, 22 юни, първоначално тя беше облечена в къса рокля, изобразяваща българското знаме. В един момент тя я съблече, захвърли на сцената и остана по рокля в цветовете на дъгата, които се приемат като знаме на ЛГБТИ+ движението.

Според много хора това е грубо поругаване на знамето ни и тя трябва да си понесе последиците, като наказанието за такова деяние е до 2 години затвор и 3000 лв. глоба.

Христо Иванов от ВМРО обяви във Facebook, че вече е сезирана прокуратурата за поругаване на трикольора на "София прайд".

Какво е мнението на ВМРО

"Време е Мила Роберт и "София пρайд" да си понесат наказателната отговорност. Дадохме ги днес на прокуратура. Наказанието е до 2 години затвор и 3 000 лв. глоба!

Действията на Мила Роберт Гергова представляват явно нарушение на чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс, тъй като тя използва знамето като облекло, след което го съблича и демонстративно го хвърля на земята пред многобройна публика, по време на събитие с концентрация на голямо обществено внимание, с живо излъчване в социалните мрежи и от множество медийни и немедийни платформи. Които са допълнително утежняващи вината обстоятелства.

Българското знаме не може и не трябва да бъде използвано като дреха, нито да бъде събличано и хвърляно на земята. Знамето ни е изтъкано от мъκите, кρъвта и κοстите на славните ни предци по бойните полета.

Тези и действия представляват не само грубо нарушение на закона, но и са директна подигравка и опетняване на националния ни символ, неговото значение и символика.

Прокуратурата има всички нужни доказателства вече - описани в сигнала и качени на флашка, с линкове, с кадри, с обособено време.

Време е да си понесе последствията с цялата строгост на закона!"

Как се защити Мила Роберт

Ето какво написа дъщерята на Ваня Щерева в социалните мрежи.

"България е моят дом. България е дом и на стотици хиляди ЛГБТИ хора. Изпълнението ми на София Прайд и смяната на сценичния ми костюм целеше да вдъхне увереност на присъстващите за това, че имат нашата подкрепа и разбиране и да привлече вниманието на обществото към проблемите на ЛГБТИ хората. Те са български граждани и са обект на всекидневни обиди и заплахи. Хиляди млади и талантливи хора емигрират всяка година, защото не се чувстват в безопасност тук и това е проблем, за който трябва да говорим. Ако обидите и заплахите към мен са цената, която трябва да платя за това, че привлякох внимание към тази важна за обществото тема, то съм готова да я платя. Нека сме наясно, че има хора, които живеят с обиди и заплахи всеки ден. Нека говорим затова - защо в България хомофобията е толкова разпространена? Защо отказваме да приемем “различните”, които са също толкова хора, колкото и “нормалните”?

Аз обичам България, живея и работя тук, въпреки агресията. Вярвам, че сме на тази земя, за да си прощаваме. Затова искам извинение от всички, които са били обидени от моето изпълнение по време на София Прайд. Да, не трябваше да оставям роклята на земята, не съм целяла да бъде жест на неуважение и ако мога да върна времето назад - бих я сгънала прилежно."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама