Старт на "Берлинале": Откриват фестивала с ирландски филм с Килиън Мърфи


Старт на "Берлинале": Откриват фестивала с ирландски филм с Килиън Мърфи
Снимка: Getty Images

Кинофестивалът "Берлинале" ще бъде открит днес с прожекция на ирландски филм с участието на Килиън Мърфи, съобщи АФП. Мърфи е сред фаворитите за наградата "Оскар" за главна мъжка роля за "Опенхаймер".

Филмът Small Things Like These ("Малки неща като тези") е киноадаптация на бестселъра на ирландската авторка Клеър Кийган. Той е в включен в конкурсната програма и ще се бори за отличието "Златна мечка".

Председател на журито е мексикано-кенийската актриса Лупита Нионго.

Настоящото 74-о поред издание на кинофестивала представя еклектична програма с филми на режисьори и актьори от целия свят - както големи продукции, така и документални филми, политически ангажирани и независими такива.

Вижте още: Кристен Стюарт изуми феновете с вулгарна корица на Rolling Stone (СНИМКИ)

В Small Things Like These ("Малки неща като тези") Килиън Мърфи работи с белгийския режисьор Тим Милантс. Мърфи и Милантс вече са работили заедно в сериала "Остри козирки".

В Small Things Like These ("Малки неща като тези") участват още британските актриси Мишел Феърли, позната от сериала "Война на тронове", и Емили Уотсън, играла в "Чернобил". Филмът разказва практиката на манастирите между 1920 и 1990 г. да дават за осиновяване извънбрачни деца и да експлоатират техните майки. Убедени сме, че тази драма за случилото се на най-уязвимите членове от обществото и за борбата срещу несправедливостта ще намери отглас сред публиката, каза италианецът Карло Шатриан, който е директор за последно издание на кинофестивала заедно с нидерландката Мариете Рисенбек. През следващата година Шатриан и Рисенбек ще бъдат сменени от американката Триша Тътъл.

След звездите, очаквани на "Белринале", е и легендарният американски режисьор Мартин Скорсезе, който ще получи почетна "Златна мечка" за цялостен принос.

Повече за фестивала

Фестивалът е известен с политическата си ангажираност. Сега той се провежда повече от четири месеца след началото на конфликта между Израел и "Хамас". Преди откриването около 50 сътрудници на "Берлинале" подписаха открито писмо до директора на фестивала за приемане на по-категорична позиция във връзка с "атаката срещу живота на палестинците". Досега ръководството изразяваше "съчувствие към всички жертви в Близкия изток" и се безпокоеше от надигащата се антисемитска и антимюсюлманска вълна.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама