Светът се сбогува с кралица Елизабет II (СНИМКИ)


Светът се сбогува с кралица Елизабет II (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Огромни тълпи от опечалените, които изпълниха улиците на централен Лондон днес за погребението на кралица Елизабет II, наблюдаваха с трепет как ковчегът на единствения монарх, когото повечето британци познават, пое по последния си път.

Море от хора държаха мобилни телефони на Парламентарния площад, за да заснемат зрелищната процесия, която пренесе ковчега на кралицата от Уестминстърското абатство след службата с присъствието на лидери от цял свят.

От сряда ковчегът на кралицата, покрит с флагове, се намираше в парламентарната зала Уестминстър. Стотици хиляди хора влязоха в нея, за да отдадат почитта си. Вратите на залата бяха окончателно затворени в 6:30 ч. днес, за да се подготви пренасянето на ковчега в Уестминстърското абатство. Настроението в Уайтхол беше приповдигнато в навечерието на погребението, но в 10:44 ч. то стана мрачно, като звукът на тръби, носещ се през тълпата, сигнализира, че тялото на кралицата се пренася в Уестминстърското абатство. Тълпите се скупчиха около тези, които успяха да хванат пряко предаване на телефоните си, като повторение на коронацията на кралицата през 1953 г., когато семейства се събираха в домовете, късметлии да имат телевизор. Други трябваше да се задоволят с радиопредаване на службата, излъчвано по високоговорителите. В Уиндзор шест гигантски екрана, показващи погребението, бяха разположени по протежение на широката Дълга алея до мястото за последен покой на кралицата в замъка.

Под викове и звуците на тръби и барабани каретата с оръжието - използвана при всяко държавно погребение след това на кралица Виктория през 1901 г., беше изтеглена от 142 младши моряци от Кралските военноморски сили през Парламентарния площад до Уестминстърското абатство.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК!

Преди началото на службата в 10:00 ч. по Гринуич теноровата камбана на хилядолетната църква удари 96 пъти на едноминутни интервали - по един за всяка година от живота на кралицата.

Най-дългогодишният монарх в британската история почина на 8 септември в Балморал, нейното убежище в Шотландската планина, след година на влошено здраве.

Нейният най-голям син и наследник, крал Чарлз III, облечен в церемониална военна униформа, последва тържествената процесия заедно с тримата си братя и сестри.

Късно в неделя 73-годишният Чарлз и съпругата му, кралицата-консорт Камила, заявиха, че са "дълбоко трогнати" от потока от послания на обществеността.

"Тъй като всички ние се подготвяме да си кажем последно сбогом, исках просто да използвам тази възможност, за да ви благодаря", каза той.

Правнуците на кралица Елизабет II Джордж и Шарлот също присъстваха на нейното погребение днес, с което дават знак за по-важната роля, която отсега ще играят като деца на първият в линията за наследяване на трона. Двете най-големи деца на принца и принцесата на Уелс се присъединиха към погребалната процесия, тръгнала от Уестминстърското абатство.

Деветгодишният принц Джордж и седемгодишната принцеса Шарлот вървяха заедно с майка си Катрин, принцеса на Уелс, и баща си Уилям, принц на Уелс, който стана първи в линията за трона след възкачването на Чарлз. Джордж, който сега е втори по ред за трона, носеше тъмен костюм и вратовръзка, а косата му беше сресана и разделена на една страна. Поразително приличащ на баща си на същата възраст, той изглеждаше сериозен. Сестра му Шарлот носеше черна рокля и шапка. По-малкият им брат Луи, на четири години, не взе участие.

Въпреки че Джордж и Шарлот са много по-малки, сцените от погребението предизвикаха спомени за Уилям и брат му Хари, които вървяха зад ковчега на майка си Даяна, принцесата на Уелс, през 1997 г., когато бяха съответно на 15 и 12 години.

Уилям заяви пред представители на обществеността, че ходенето зад ковчега на кралицата, когато той беше изнесен в процесия от Бъкингамския дворец до Уестминстър в сряда, е "върнало спомени" от погребението на майка му.

Късно следобед ковчегът на кралица Елизабет II пристигна покрай притихнали тълпи в замъка Уиндзор за последната служба в параклиса "Сейнт Джордж" преди погребението. Кралската катафалка, отрупана с цветя от доброжелатели по време на пътуването от Лондон, се движеше спокойно по алеята във военна процесия под звъна на камбани и церемониална стрелба.

В ранната вечер ковчегът на кралица Елизабет II бе спуснат в кралската гробница в замъка Уиндзор. Ковчегът на Елизабет II ще лежи в мемориалния параклис на баща си, крал Джордж VI, на територията на замъка Уиндзор, до този на своя съпруг, принц Филип, починал година преди нея, като и до праха на сестра си принцеса Маргарет, майка им, наричана също Елизабет, и баща си Джордж VI.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още от Звезди


Реклама
Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама