Съдят Роман Полански и във Франция


Съдят Роман Полански и във Франция
Снимка: Getty Images

Режисьорът Роман Полански е ответник в процес за клевета след жалба на актрисата Шарлот Луис заради коментари, в които той поставя под съмнение истинността на твърденията ѝ за претърпяното сексуалното насилие, в което го обвинява, съобщи АФП.

Със заповед от 30 август 89-годишният Полански, който досега не е съден във Франция за сексуални посегателства, е изправен пред Наказателния съд в Париж на неуточнена дата.

Съгласно законодателството за пресата сезирането на съда е почти автоматично при такива производства и обвиненията се разглеждат по същество по време на изслушването.

Адвокатите на Роман Полански - Ерве Темим и Делфин Мейе, не пожелаха да коментират и "запазиха обясненията си за съда". Делфин Мейе каза, че "не знае дали г-н Полански възнамерява да се яви" или ще бъде представляван на изслушването.

Директорката по информационната политика на сп. "Пари мач" - списанието, публикувало интервюто, също ще бъде съдена по делото.

В дълго интервю от декември 2019 г. Роман Полански казва: "Виждате ли, първото качество на добрия лъжец е отличната памет. Шарлот Луис винаги е споменавана в списъка на моите обвинители, без да се посочват противоречията.

"Скоро е изслушването. Очакваме го с нетърпение и спокойствие", заяви в сряда Бенджамен Шуе, адвокат на британската актриса. През март 2020 г. той подава гражданската жалба.

Шарлот Луис е родена през 1967 г. Тя участва във филма "Пирати" на Роман Полански през 1986 г. През 2010 г. тя твърди, че е била изнасилвана от режисьора в апартамента му в Париж в началото на 80-те години на миналия век, когато е била на 16 години.

Роман Полански, който е обвинен в изнасилване и от други жени, споменава в интервюто си за "Пари мач" през 2019 г., че има противоречия в изявленията ѝ от 2010 г. и "гнусна лъжа" в интервю, което Шарлот Луис е дала през 1999 г. за британския таблоид News of the World.

Режисьорът посочва следното изречение, приписвано на Луис през 1999 г.: "Знаех, че Роман е направил нещо нередно в САЩ, но исках да бъда негова любовница (...). Вероятно го исках повече от него". Актрисата обаче оспорва истинността на тези думи още през 2010 г. "Много от цитатите, които ми се приписват в статията в News of the World не са точни", казва тя.

През февруари 2020 г. Роман Полански печели наградата "Сезар" за най-добър режисьор за филма "Офицер и шпионин" (Аз обвинявам на фр. език), въпреки протестите на феминистки, които се опитват да осуетят церемонията. През 70-те години на миналия век е обвинен в САЩ, където живее тогава, за незаконна връзка с 13-годишната Саманта Геймър. Без да чака приключването на процеса, през 1978 г. той заминава за Франция, където освен полско гражданство получава и френско. Американското правосъдие многократно се опитва да постигне екстрадиране на режисьора.

Роман Полански е режисирал повече от 30 филма. Той е лауреат и на наградата "Оскар" за най-добър режисьор за филма "Пианистът" през 2003 г.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама