Том Ханкс: Тъстът ми избяга от България заради комунизма


Том Ханкс: Тъстът ми избяга от България заради комунизма
Снимка: Getty Images/Guliver

Актьорът Том Ханкс разказа на 11-отото издание на кинофестивала в Рим историята на тъста си Хасан Ибрахимов, избягал в Америка след идването на комунистите на власт в България. Ибрахимов е баща на съпругата му Рита Уилсън, която е родена с името Маргарита Ибрахимова, пише 24 часа.

“Тъстът ми е от България и е избягал от комунистите през 1949 г., след което е отишъл в Америка. Смята я за най-великата страна в света”, разказа Том Ханкс. Той започна да имитира тъста си на смешен английски с източен акцент: “Америка из нъмбър уан, Америка из нъмбър уан, Америка из нъмбър уан!”

Актьорът обясни и защо тъстът му смята Щатите за най-добрата страна: “Успял е да купи къща за семейството си само с бакшишите от бара, в който е работел.”

По думите на Ханкс филмът "Терминалът" е посветен именно на Хасан Ибрахимов. “Идеята беше във филма да се отдаде чест на тъста ми, който е избягал от България и е отишъл в Америка, където е можел да чете всички книги, които е искал”, поясни актьорът.

Хасан Ибрахимов е българо-мохамеданин, роден в село Брещене, Ксантийско в Гърция през 1920 г. Семейството му се мести в България след 1927 г., където той израства. След Втората световна война Ибрахимов емигрира в САЩ, където се жени за гъркинята Дороти. Тя е родена в село Сотире, област Аргирокастро в Албания, откъдето семейството ѝ емигрира в Гърция, а оттам в САЩ. Когато става американски гражданин през 1960 г., Ибрахимов, който е приел православието на сватбата си, сменя и името си на Алън Уилсън, приемайки за фамилия наименованието на улицата, на която живее семейството му – “Удроу Уилсън”.

С Дороти имат три деца. Рита Уилсън е актриса и продуцент. Тя е родена с името Маргарита Ибрахимова през 1956 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Играе епизодични роли в различни телевизионни сериали, както и в няколко филма. Говори се, че Рита Уилсън е научила своя съпруг Том Ханкс на елементарни български думи, които той използва във филма „Терминалът”, за да пресъздаде измисления език на Кракозия.

През 2011 г. Рита посещава Северна Гърция и България, за да открие своите корени по бащина линия. Самата Уилсън афишира повече гръцките си корени.

Рита и Том се срещат на снимките на телевизионно шоу, но връзката им започва, докато работят по историческия филм "Доброволци". Двамата се женят през 1988 г., имат две деца.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама