Владо Пенев от "Под прикритие" стана министър на културата


Владо Пенев от "Под прикритие" стана министър на културата

Актьорът Владимир Пенев, изпълняващ ролята на полицая Емил Попов в сериала "Под прикритие", ще заеме поста министър на културата в служебното правителство на страната.

Това обяви днес президентът на България Росен Плевнелиев.

Владимир Николов Пенев e роден на 24 октомври 1958 г. в София.

Завършва актьорско майсторство при проф. Николай Люцканов във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1982 г. Дебютира в ролята на Тузенбах („Три сестри” – А. П. Чехов) в ДТ – Варна (1982).  От 1985 до 1992 г. е в състава на Младежкия театър в София. След това е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“. От 2003 г. играе в състава на Малък Градски театър зад Канала. 

Той изпълнява ролята на Плужека във филма "Дзифт" от 2008 г., на Директора на сп. Давид в Love.net и на митрополит Кирил Български в новия български сериал "Недадените", който ще направи премиерата си на 20 март.

Измежду многобройните му награди са „Златна маска“ на Международния театрален фестивал „Охридско лято“, „Икар“ за ролята си на Едгар в спектакъла „Мъртвешки танц“, Аскеер през 1996 г. за ролята на мъжа от „Нирвана“ на К. Илиев с режисьор М. Младенова, Аскеер през 2007 г. за Едгар от „Мъртвешки танц“, Риека 2007 за главна мъжка роля, Златна ракла 2000 за „Пясъчен часовник“ с режисьор Г. Дюлгеров.

Пенев се занимава с озвучаване на реклами, филми и сериали от края на 80-те години на миналия век. Първият филм, за който дава гласа си, е румънски. Участва и в синхронния дублаж на „Мисис Даутфайър“, който е първият, направен специално за телевизията. По-известен е с работата си по американски сериали като „Туин Пийкс“, „Дневниците на червените обувки“, „Досиетата Х“, „Монк“, „Двама мъже и половина“ (от втори сезон), „От местопрестъплението: Ню Йорк“ и „Отчаяни съпруги“.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама