10 бюти тенденции от миналото, които ще ви шокират


10 бюти тенденции от миналото, които ще ви шокират
Снимка: iStock

"В миналото нещата бяха по-добри", казваме понякога, когато погледнем съвременната мода. Въпреки това, ако се потопите по-дълбоко в тенденциите от миналите векове, едва ли ще искате да върнете времето назад. Цветни вежди, сини рисунки в зоната на деколтето и корсети, които свиват талията са само част от тях.

Овлажнена кожа независимо от всичко

Знатните жени от Древен Рим са можели да си позволят дори най-скъпия продукт за лице от онова време. И това е била потта на гладиаторите. Тя се събирала в бутилки, смесвала се със зехтин и се представяла на дамите като магически еликсир, който подобрява цвета на кожата. Е, римляните не са били много гнусливи.

Вижте още: 4 супер съвета от фризьорката на Бионсе и Зендая

Една вежда

Веждите са може би тази черта на лицето, която е пострадала най-много, за да отговаря на стандартите за красота на различни епохи. Например Древна Гърция въвежда едновеждието в тенденциите, а ако жената не е имала такава, е използвала специална "перука" от кози косми.

Цветните вежди също са хубави

В Китай цветните вежди навлизат на мода през 2-3 век. Е, поне това се случило по времето на един император, който заповядал на жените си да "носят" сини вежди. За да се съобразят с желанията на скъпия си съпруг, жените бръснели естествените си вежди и след това рисували нови, използвайки скъпи цветни мастила, внасяни от други страни. Това не само доставяло естетическо удоволствие на императора, но и показвало богатството му на околните, защото само много заможни хора са можели да си позволят чужди мастила.

Да изглежда като бебе

В края на 14 век, по времето на Изабела Баварска, високите чела и лебедовите шии стават много модерни. За да отговорят на тези стандарти за красота, дамите бръснели космите по челата и тила си и скубели веждите си. Идеята зад това била да прилича на глава на бебе, което карало жените да изглеждат чисти и невинни.

Вижте още: Бюти тенденциите на 2024: „Стъклен“ грим (ВИДЕО)

Господата предпочитат блондинки. Представителите на Проторенесанса също

Благодарение на Петрарка и неговата муза Лаура, която той възхвалява в стиховете си като модел за подражание на красота и добродетел, русите коси стават модерни през 15 век, така че жените започват да боядисват кичурите си, за да ги направят златисти. Тази процедура обаче отнемала няколко дни. Така един от трактатите от 12 век описва процеса на боядисване на косата по този начин. Извършвала се на 2 етапа: след нанасяне на първата смес от няколко компонента, главата се покривала с листа за 2 дни, след което първата смес се отмивала, а втората се нанасяла за премахване на 4-ия ден.

"Татуировки" в зоната на деколтето

През 17-ти век женските рокли са имали толкова смели деколтета, че дори съвременните дизайнери ги намират за твърде разголени. Жените от онова време обаче не само се чувствали добре, носейки дълбоки деколтета, но и подчертавали вените със синя боя, за да създадат илюзията за деликатна, тънка кожа.

Вижте още: 5 неща, които правим всеки ден, уреждащи кожата ни

60-сантиметрова талия? Твърде голяма

Предшествениците на корсетите, които притискаха женските тела в продължение на няколко века, са известни още от бронзовата епоха. Но в Европа те се появяват, според различни версии, през 15 или 16 век. Корсетите стават особено популярни по време на управлението на Катрин де Медичи. В тази епоха този елемент от гардероба можел да намали талията до 35 см (въпреки че основната му задача била да създаде максимално плосък силует без извивки), което имало лошо въздействие върху вътрешните органи.

Ключът към красивата усмивка са зъбите на някой друг

Хората от грузинската епоха са правили наистина болезнени неща със зъбите си. За да им придадат нюанса на благороден порцелан, те използвали прах, чийто основен компонент можело да бъде сярна киселина. Разбира се, този прах само развалял зъбите им. Но богатите клиенти на зъболекарите от онова време можели да си позволят така наречените "импланти". Това били зъби на живи донори, които били щедро възнаградени. Зъбите били вкарани в празни кухини и прикрепени с тел.

Колкото по-дълги са ноктите, толкова по-добре

В Китай дългите нокти били на мода няколко века и причината за това била доста необичайна. Дългите нокти означавали, че собственикът им е много богат, защото не трябвало да правят нищо с ръцете си.

По време на династията Цин, управлявала страната почти 300 години (до началото на 20-ти век), тази мода достига своя връх и ноктите на някои представители на висшите класи достигат до 25 см дължина. Но не било много удобно да се носят, така че много хора държали ноктите си дълги само на малкия и безименния пръст. За да запазят ноктите непокътнати, хората носели особени "покривала", които били изработени от благородни метали и украсени със скъпоценни камъни.

Кожа бяла като сняг

Модата за много бяла кожа достига своя връх в Англия през 18 век. За да направят кожата възможно най-бяла, жените понякога използвали екзотични средства, като изсушена конска тор. Най-опасно обаче било оловото, от което се правела вар за лицето. Но най-високите концентрации на олово могат да бъдат намерени в червената боя, нанесена върху устните и бузите, за да се създаде контраст.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама